zaterdag 15 juli 2023

2 juli, dag 5, naar Heeg

 De zon schijnt, maar er staat harde wind. We vertrekken vroeg uit Sneek en hebben op de Haukesloot de W wind van achteren. Daarna een stukje Margrietkanaal naar de Langwerderwielen en het Coevordermeer.

Dat meer lijkt klein op de kaart, maar de dwarswind geeft toch flinke golven, de tent wordt nat.

We maken een ommetje naar Woudsend, daar is het heerlijk rustig. 


Toch staat er wind opeens van de andere kant, we komen wat dicht langs een aangemeerd bootje. 


Bij het afhouden breken we de pikhaak.

Na de lunch varen we via de Nauwe Wimerts naar Heeg. Het Heegermeer durven we niet aan met deze wind, de golven van de hele Fluessen komen daar op lagerwal.


Het aanleggen bij de meldsteiger bij de Eendracht gaat wat lastig, de tent vangt veel wind en bij lage snelheid kun je moeilijk sturen. De plek in de box komen we wel goed in, we krijgen een mooi rustig hoekje.

We lopen veel in Heeg, de supermarkt is vlakbij, het centrum iets verder. 


Er is een aquaduct voor voetgangers tussen de twee delen van het eiland. 


De oude werf van Piersma, waar Tjotters gebouwd werden, is nu een soort museum, niet open helaas.


Ook de jeugdherberg , waar ik een paar weken gewerkt hebt, zeilles geven, die staat er nog. Nu is het een waterherberg.


We kijken ook nog bij het meer, er staan inderdaad flinke golven.


Ook lopen we naar de N kant van het dorp, daar woont een bekende. We kunnen daar even lekker op echte luie stoelen zitten. Die missen we wel aan boord.

donderdag 13 juli 2023

1 juli, dag 4

Zaterdag 1 juli

Het regent hard deze dag.Om 7 uur 's Ochtends loop ik naar station Noord in Sneek en met de trein en bus kom ik in ongeveer 2 uur thuis in Groningen.


Er blijken jonge eendjes te zijn. Als het even iets droger is, fiets ik naar een fietsenwinkel vlakbij en koop een nieuw regenpak, met de weersverwachting van de komende tijd heb ik wel iets nodig dat echt waterdicht is. Een zeilpak is veel te zwaar en groot op de Viking. En mijn huidige jasje is de hele dag al doorweekt.

Ronald heeft het ondertussen druk met dweilen, het regenwater stroomt over de vloer naar voren.


Hij drinkt koffie bij zijn neef Koos, die vlakbij woont.

Ook doet hij boodschappen vlakbij, maar dat is nog een hele opgave, er is te veel keus in de supermarkt.


Ik ben 's middags al weer terug en samen halen we 15l benzine, het pompstation is ook vrij dicht bij.

's Avonds maken we ook nog een wandeling in het naast de jachthaven gelegen park. Je moet in


beweging blijven, want echt lekker zitten op de Viking kunnen we niet.

dinsdag 11 juli 2023

30 juni 2023, dag 3


We worden wakker met zon! Die schijnt mooi door het muggengaas dat we aan de achterkant van de tent hebben hangen.

We vertrekken vroeg en toeren even rond door de vele smalle trekgaten. Er staan veel vakantiehuisjes van zwart hout met rieten daken op de eilandjes. Heel vroeger ben ik met mijn ouders, Hanneke en oma Beijne hier op vakantie geweest in zo'n huisje. Lilian was nog niet geboren. We moesten toen roeiend naar het huisje toe. Het stond aan de Folkertsloot, die we nu ook varen.

Om 10 uur zijn we al in Grouw. Er zijn mooie ligplaatsen, gereserveerd voor bezoekers van het hotel/restaurant. Dat bezoeken we dus. 


Ze hebben er heerlijke koffie en taart en lekkere stoelen, die missen we aan boord.

Ik wandel ook het dorp rond en vind zowaar een bistro waar we in 1977 gegeten hebben. We waren daar met Tortuga. 


We hadden toen nog een hondje, die mocht daar niet zijn tijdens het eten, we brachten haar terug naar Tortuga, we waren toen met de boot binnendoor op weg naar het IJsselmeer.


We nemen een toeristische route via de Kromme Grou .De iPad laadt niet goed en dat is best lastig met de navigatie. Het laatste stuk varen we via het Margrietkanaal naar Sneek, dat is simpeler.


Met de Watersport app is de jachthaven de Domp makkelijk te vinden, die is ons aanbevolen door nicht Afke


We krijgen een super mooie plek en de haven is heel geschikt om 2 dagen te blijven. Ronald is er achter gekomen dat hij niet genoeg pillen heeft meegenomen. Vanaf Sneek kan ik makkelijk met de trein naar Groningen om ze op te halen. 


We verkennen vast de route naar station Sneek Noord Ronald kan dan ondertussen zijn neef Koos bezoeken die in verpleeghuis woont. Ook kan hij boodschappen doen, er zijn veel winkels vlakbij. Er is veel regen voorspeld, dus varen is niet echt leuk morgen. We kopen in de Action vast wat nuttige dingen zoals dweilen, de boot watert slecht af via de loosgaten, het water stroomt naar voren als we daar liggen of zitten. Ook kopen we een stekkerdoos voor 4 stekkers, want de accu's houden onze telefoons, camera's en iPad niet vol, wal stroom werkt heel fijn en liefst voor alle apparatuur tegelijk.

Koken heb ik geen zin in, we gaan op zoek naar een snackbar. Die ziet er echter zo droef uit, we lopen nog wat verder en zien opeens een bord op straat, dat er mosselen geserveerd worden. 


We hoeven geen moment meer te twijfelen, het wordt een geweldige avond. De douches na het eten zijn ook heel goed.

maandag 10 juli 2023

29 juni 2023, dag 2

 We vertrekken om 9 uur vanaf Lunegat en kunnen meteen met een groepje boten door de sluis.

We slaan links af richting Bergumermeer, een route voor motorboten. Het regent een beetje.


Voor de lunch pauzeren we aan een steigertje op het Bergumermeer. Het klaar maken van eten is een hele onderneming op zo'n klein bootje. Alle benodigde spullen moeten uit een van de banken gehaald. Thee en koffie had ik al na het ontbijt klaargemaakt, onderweg het kooktoestel te voorschijn halen is geen doen.


Na de lunch varen we op het Princes Margriet kanaal, er varen vrij veel grote schepen, maar we hebben daar geen last van. De oevers zijn voor een deel wel mooi, alleen vlak bij Bergum is het nogal industrieel.

Bij Eernewoude slaan we links af het natuurgebied de Alde Feanen in. 
De oevers zijn prachtig begroeid. Er zijn veel kleine vaartjes tussen eilandjes


Er zijn Marrekrite steigertjes waar we mooi kunnen liggen. Ik maak daar een wandeling terwijl Ronald rust.

's Avonds blijkt het niet echt rustig te liggen, golfjes klotsen erg tegen de onderkant van de boot, het aluminium is een klankkast.


We gaan op een rustiger meertje voor anker liggen. Dat gaat vrij moeilijk omdat we door de tent niet bij de neus kunnen. Bovendien heeft de voorkant van de boot meer windvang dan de achterkant. De boot blijft draaien. Uiteindelijk ligt het het best met de ankerlijn voor en achter vast en dan dwars op de heel zachte wind.

zondag 9 juli 2023

10 dagen op vakantie met de Viking

 28 juni 2023

De Viking ligt nog in Zoutkamp, we gaan er met regen naar toe.

We verhalen eerst naar een plekje vlakbij de auto en brengen de spullen die we direkt nodig hebben aan boord, waaronder mijn vouwfiets. 

Met de volledige tent omhoog varen we naar Lunegat, Dokkumer Nieuwezijlen.Gelukkig wordt het droog. Na de lunch maak ik een mooie fietstocht naar Zoutkamp.

Met de auto en fiets daarna naar Lunegat. Daar brengen we de rest van de bagage aan boord en we brengen ook weer wat dingen naar de auto , die we niet echt nodig hebben, en die erg in de weg staan. 

Het is een klein bootje. We moeten voortdurend spullen verplaatsen als we iets willen pakken.We genieten wel van een rustige avond op ons vertrouwde plekje.