zaterdag 4 september 2010

Schiermonnickoog

We hebben nog een prachtige dag op Schiermonnickoog gehad.
We bekeken de nieuwe terp op de haven. Na de ramp van een paar jaar terug, waarbij alles van de haven was weg gespoeld, hebben ze nu iets stevigs gebouwd.
Met laagwater bleken we mooi op de rand van het geultje te liggen.
Met opkomend water was het nogal zwaar roeien, slepen ging makkelijker. Gisteravond in het donker waren Ronald en Wim de slepers, nu was Marijke aan de beurt.
Toen er om 5 uur 's middags weer water was, voeren we terug naar Lauwersoog, nu liggen we weer op de plek waar we in juni begonnen.

we zijn hotel op Schiermonnickoog

We kregen een sms dat onze vriend Wim, die een van onze dories gekocht heeft, van Ezumazijl naar Schier wil roeien. Het is natuurlijk wel heel prettig als hij dan op onze boot kan slapen.
Het tij was goed om vroeg weer van Borkum te vertrekken. De wind zou ook wel goed zijn, noord-oost.
Helaas viel die wind wat tegen, er was helemaal geen wind.
We hebben bijna het hele stuk op 1 motor gevaren, af en toe wat geprobeerd met de spinaker en zeilen, maar niet echt met resultaat.
Wim was dus een stuk eerder dan wij op Schier. Leuk hem en onze dory weer te zien.
Hij had nog een emmer oesters geplukt onderweg, dus het werd heel gezellig in de zon met bier en oesters. Onze grote kookpan is niet voor niks aan boord.

het zeegat uit

We wilden dit jaar toch echt een keer de zee op en de voorspelling was prima.
Om op tijd los te komen, verhaalden we de boot midden in de nacht naar dieper water, ook wel een goede oefening, we hadden nog niet 's nachts gevaren.
 Het ging inderdaad prima het Plaatgat uit, boven Schiermonnickoog langs en Rottum. In bijna 5 uur waren we in de jachthaven van Borkum.
We waren hier een aantal jaren terug 4 dagen verwaaid met de boot van mijn vader, dus we kennen het eiland goed.
Echt heel anders dan de Nederlandse wadden eilanden, met Kurhotels en natuurlijk
de treintjes van de veerhaven naar de stad.
en bij de oude jachthaven, die nu toch echt een beetje opgeknapt is, een restaurant dat altijd open is en heerlijke vis serveert.

woensdag 1 september 2010

ons favoriete stuk wad

Vandaag een ideale tocht, voor de wind op de fok onder Ameland en Engelsmanplaat langs.
Daarna de Zoutkamperlaag een stukje naar buiten gevaren en boven Engelsmanplaat het Smeriggat in.
Daar liggen geen tonnen meer omdat het erg ondiep geworden is, maar het geeft ons nog wel precies wat we op het wad zoeken, ruimte, rust en veel vogels.
's avonds vielen we droog en konden we lekker lopen op de eindeloze plaat.

dinsdag 31 augustus 2010

we lopen en fietsen op Ameland

Na 3 dagen niet van de boot geweest te zijn, liggen we nu in de haven van Ameland. Ons drinkwater was bijna op en er moesten ook weer eens boodschappen gedaan worden en er was ook erg veel wasgoed. Dus ondanks het mooie weer, in plaats van een tocht boven de eilanden langs, maar 2 mijl gevaren.
We liggen nu vorstelijk aan een drijvende steiger.
De supermarkt is vlakbij de haven, dus 30 kg boodschappen halen was niet zo'n probleem.
Daarna gefietst. We bekeken de Ballumerbocht nu van de andere kant. We konden even schuilen voor een bui bij het gebouw van de reddingsmaatschappij. Daarna door naar de vuurtoren in Hallum.
Het was iets kouder dan we verwachtten, dus aten we een warm patatje bij het cafetaria waar onze dochter 8 jaar geleden een zomer gewerkt heeft.
Terug door de duinen was het een stuk warmer.
We reden ook nog langs het vliegveld, daar was Ronald ooit eens met een collega geweest.

maandag 30 augustus 2010

Windkracht 8 in de nacht

Het werd een spannende nacht. De wind kwam wel uit het noorden, dus we lagen in de beschutting van Ameland, maar zo voelde het niet. De golven waren vrij hoog en de wind gierde door stagen. We vonden onze ankerlijn steeds dunner worden. Bovendien regende het enorm, dus het was een geweldige herrie in de kajuit.
We waren blij toen we om 5 uur 's ochtends weer bodem onder de boot voelden.

De hele dag woei het nog te hard om naar een andere plek te gaan, nergens in de buurt is een beter anker plek als hier.
Vanmiddag brak de zon door en konden we weer eens lekker buiten zitten.
's avonds liepen er lepelaars naast de boot, dat is waarom het wad toch leuk is.
We zagen ook nog meer roeiers trainen voor de Harlingen Terschelling race, wel een wat zwaardere boot dan we bij Urk zagen.

zondag 29 augustus 2010

veel wind en regen

Vanochtend klonk het weerbericht niet goed: windkracht 7 tot 8, dus we besloten te blijven liggen in de redelijk beschutte Ballumer bocht.
Ronald haalde de Navtex antenne uit het dak, jammer van het gat, want de ontvangst was te slecht. Hij is nu op de pikhaak gemonteerd en we ontvangen weer weerberichten en waarschuwingen voor de scheepvaart.
Verder keken we de hele dag naar buiten. We zagen de reddingsboot uitvaren.
En later ook weer terug komen. Bijna moesten we daarna zelf gered worden, want hij bleef fullspeed doorvaren en veroorzaakte enorme golven. Gelukkig lagen we op dat moment nog vrij van de modder.
We zagen vooral heel veel golven. Aan het eind van de middag draaide de wind wat naar het noorden en werd het rustiger, zodat we geruisloos droog vielen.