zaterdag 16 juni 2012

haven feest

2012-06-16 Zaterdag
Vandaag echt feest met  o.a. doedelzakspelers
Een haven koningin
Demonstraties van de reddingsmaatschappij
We genieten van de vele activiteiten en laten onze boot ook aan belangstellenden zien.
Het is echt gezellig, niet iets speciaal voor toeristen, maar voor de eigen bevolking, ter ere van het 60 jarig jubileum van koningin Elizabeth. Er zijn heel leuke boten en veel dingen die met de zee te maken hebben.

vrijdag 15 juni 2012

zwemmen!


2012-06-15 Vrijdag
De haven stroomt nu echt vol met interessante schepen. Voor ons oude bekenden. De Reaper zagen we vorig jaar in Stonehaven en de Swan in Lerwick. Beide zijn mooi gerestaureerde haring loggers.
Het weer is helaas wat minder, maar hebben toch een tropische middag beleefd: we hebben gezwommen. De douches op de haven zijn niet echt aantrekkelijk en het vlakbij gelegen zwembad wel. Geen tropisch zwemparadijs trouwens , gewoon een bad van 25x8 meter, heerlijk warm en rustig. Het was al 2 jaar geleden dat we gezwommen hadden, op deze manier bevalt het ons wel. We hebben ons in tijden niet zo schoon gevoeld en hebben spieren gebruikt waarvan we niet wisten dat we ze hadden.

donderdag 14 juni 2012

Zomer!

2012-06-14 Donderdag
Een prachtige zonnige dag met weinig wind.
Iedereen is druk met de voorbereidingen voor het haven feest.
Wij hebben ook wat vlaggetjes gehesen. Met het mooie weer kunnen we eindelijk ook de rolinstallatie voor ons lichtweerzeil monteren.
Het zeil is nu in een ogenwenk opgerold. Als het weer het toelaat kunnen we tijdens het feest ons zeil zelfs even uitrollen! Het heeft nu al bekijks in de haven. We liggen op een goed zichtbare plek!
In da haven eten we natuurlijk geen instant maaltijden meer. Het lijkt wel thuis met zelf gedopte doperwtjes!

woensdag 13 juni 2012

met de trein naar Thurso


2012-06-13
We gaan met de trein naar het meest noordelijke station van Great Britain. Als trein liefhebber is dat voor mij wel een must.
Het is ’s ochtends even stressen. Ik dacht dat de telefoon nog op Nederlandse tijd stond, maar hij is automatisch op British Summer Time gegaan,  we hebben zo een uur minder voor het ontbijt en moeten vrij hard lopen naar het station.
Het is een mooie reis van een half uur naar Thurso.
Dit ligt aan de Pentland Firth, het water tussen Schotland en de Orkneys.
Je kunt de eilanden duidelijk zien liggen.
Er is ook nog een bekende zalm rivier, dat is een reden voor Ronald om hierheen te willen.
’s Ochtends zijn we met thermo ondergoed aan, weggegaan, maar ’s middags wordt het warm, dat wordt striptease!

dinsdag 12 juni 2012

een mooie zeiltocht naar Wick

2012-06-11 Maandag
Het is mooi zeilweer! De wind is nog wel tegen, maar dat blijft hij de komende tijd nog wel. Maar het is kracht 3-4 en er schijnt een zonnetje. De boot heeft er ook echt zin in, we varen steeds  8-9 knoop aan de wind.
Ik geniet er echt van.
’s Avonds hangen er wel wat buien boven de hoge heuvels van de noord oost punt van Schotland. Het is ook erg koud, 9 graden!
We slapen om de beurt een tijdje, Wick is rechtstreeks 70 mijl, maar kruisend is het uiteindelijk 107 mijl.

2012-06-12 Dinsdag
Om 6 uur ’s ochtends komen we aan. We zien het kasteel waar we vorig jaar wandelden.
Na een paar uurtjes slapen in de haven, is het gezellig shoppen in de winkelstraat.
Voorlopig blijven we hier, het weekend is er haven festival  met veel boten en muziek en dan mag je ook nog gratis blijven liggen.

zondag 10 juni 2012

van Lauwersoog naar Peterhead ( Schotland)

2012-06-06 Woensdag
’s nachts vallen we mooi rustig droog, zodat we goed uitgeslapen wakker worden.
We bekijken de weerberichten op de computer en komen tot de conclusie dat we ‘smiddags aan de overtocht moeten beginnen. Wind  Zuid Oost 4-5, golfhoogte 60 cm in het Westgat. Helaas wel wat regen.
Om 12 uur anker op en met afgaand tij naar buiten op de fok en het grootzeil met 2 reven.
De scheepvaart route steken we ’s middags over en tot onze grote verrassing zien we daar de Pogoria, die we vorig jaar ook op onze eerste zeedag tegen kwamen.
’s Avonds komt de zon door!

2012-06-07 Donderdag
Het is de hele ochtend mistig terwijl we over de Doggersbank varen.  We blijven gereefd varen om niet te veel snelheid te maken. Gelukkig is er niet veel scheepvaart.
Veel zin in echt eten koken heb ik nog niet, gelukkig bestaan er instant maaltijden. We eten op zee ’s middags warm, dan hebben we tenminste nog zin in de afwas daarna.
Als de mist ’s middags optrekt halen we de reven uit het grootzeil en beginnen we lekker te varen. We kijken even op de computer naar onze opgeslagen Gribfiles en Bracknel weerkaarten, om de meest gunstige koers te bepalen. We varen eerst  een stuk naar het westen.
’s Avonds met toenemende  Zuidoosten wind, gaan we verder op alleen de stormfok in  NW richting.
Het wordt geen gezellige nacht met windkracht 7 en regen.
Er komt een uitgeputte zwaluw aan boord. Hij zit nog even gezellig op schoot, maar sterft in de nacht.
Meestal zitten we veel buiten als we wacht lopen, maar met die regen zitten we binnen met de deurtjes dicht en kijken om het kwartier even rond en op de plotter met AIS.

2012-06-08 Vrijdag
Na regen komt zonneschijn, we zeilen als in de passaat met stormfok en gewone fok.
Het is wel een stuk kouder dan in de passaat trouwens. We kunnen koers naar de Orkneys sturen.
We ontdekken wel hydraulische olie op de vloer, dus werk aan de winkel. Ronald controleert het systeem in de achteronders. Gelukkig is het zo rustig dat de luiken open kunnen. Daar is trouwens niets te vinden. Na lang denken is de enige oorzaak die we kunnen vinden, dat de olie door de golfslag uit het expansie tankje geklotst is.
’s Avond komen er opeens dolfijnen rond de boot zwemmen!  Eentje geeft zelfs een hele show door op zijn staart rechtop uit het water me aan te kijken. Helaas heb ik die niet op de foto.
Het weer wordt wel weer ongezelliger. Met Oosten wind is het halve wind en krijgt de boot af en toe enorme klappen te verduren.

2012-06-09 Zaterdag
De wind draait naar Noordnoordoost, de Orkneys zijn niet bezeild, we hebben geen zin nog een paar dagen tegen de wind in te beuken en verleggen de koers naar Peterhead.
We zijn daar vorig jaar ook geweest en de haven is goed in te zeilen , zelfs als het lagerwal is.
Om 11 uur zijn we er. Wel weer lekker rustig na 3 dagen zee.
Mijn haar is in een dreadlock kapsel veranderd. Pas na douchen en voorzichtig föhnen en kammen wordt dat weer normaal.
Helaas hebben we toch weer water in de boot op plekken waar dat niet moet.
De BB hondekooi waar we op zee slapen heeft net als vorig jaar een kletsnat matras, we weten nog steeds niet hoe het water daar komt.
Ook een paar ventilators voor hadden we niet goed gesloten, daardoor zit er nu water in de mastbalk en de vooronders, maar daar weten we tenminste de reden van.
Gelukkig doet de kachel het goed en droogt het meeste snel. Ook is er een wasmachine bij de marina.

2012-06-10 Zondag
We hebben de lekkage gevonden!  Water blijkt binnen te komen via de doorvoeringen waar de kabels doorgaan, waar de BB motor mee bediend wordt!  Het is ongelooflijk dat het water met zo’n kracht daarin  gespoten wordt en dan ook nog via een kabelboom capillair naar de kooi verplaatst.  We hopen dat het helpt dat  we een dweiltje in de slang gepropt hebben.
Voor de afsluiting van de ventilatoren moeten we nog wat materiaal kopen, de rvs plaatjes die er voor zijn liggen thuis.
Alle kussens zijn trouwens weer lekker droog en warm. De kachel doet het prima. Buiten is het 11 graden, dus de kachel maakt overuren.
We gebruiken voor het eerst ook walstroom. Er schijnt niet veel zon en er is een gratis contactdoos naast de boot. Gisteravond wat filmpjes van thuis op de computer gekeken.

Vandaag een hoop activiteit op de haven: de dinghies gaan zeilen. Leuk uitzicht vanaf onze boot.
’s Middags maken we een wandeling langs de kust naar de stad. We doen wat noodzakelijke inkopen, vooral huishoudelijke zaken. Bijvoorbeeld een nieuwe dekzwabber, die zijn we verloren op de Noordzee.

De stad wordt aan 3 zijden omsloten door de zee, dus overal is het mooi lopen langs de kust.
De vissers vloot is binnen op zondag. Veel mooie nieuwe schepen!