zaterdag 21 augustus 2010

Lelystad

Vanochtend maakten we eerst de boot schoon, dat was wel nodig na Sail. daarna zeilden we met ruime wind naar Lelystad, op fok en grootzeil met 2 reven. De boot was prima in balans, de stuurautomaat hoefde bijna niets te doen.
We hadden van diverse multihull zeilers al goede berichten over Lelystad haven gehad, dus we zijn deze keer wel gestopt en inderdaad liggen we prachtig aan de kade.
Ook de omgeving is leuk. De oude polderwerker huisjes zijn pas gerenoveerd.
Ook liggen er veel multihulls, waaronder de Jana. Die hadden we toevallig vanochtend bij Edam al zien zeilen en we kwamen er nu achter dat we de eigenaars kennen.

vrijdag 20 augustus 2010

Amsterdam echt vol

Vandaag voeren we terug van Zaandam naar het IJsselmeer, we moesten dus via het IJ dat nu helemaal vol schepen en bootjes was, echt om gek te worden.
De ponten voeren er ook nog dwars door, 1 zat er op een meter van onze achtersteven.
Andere schepen moesten opeens dwars weg van de wal en als je dan afremt zitten degenen achter je bijna tegen je aan.
We waren blij weer op het IJsselmeer te zijn, gelukkig ging de Oranjesluis en de brug vlot. Daarna rustig op alleen de fok naar Edam gevaren.
Weer eens voor anker voor een strandje, ik wist niet dat er zoveel waren langs het IJsselmeer. Ze bestaan uit oude zeeschelpen.
We waren daar nog nooit geweest, echt heel mooi.

Sail Amsterdam

Om 7.30 moeten we al vertrekken, anders gaat de brug over de Zaan niet meer open en mogen we ook niet meer richting IJmuiden varen. Dus de hele familie is vroeg aanwezig. Met 10 mensen aan boord varen we richting IJmuiden. Een deel moet voorop zitten, anders ligt de boot achter echt te diep.
De jonge meiden vonden het wel mooi voorop, totdat ze nat werden van een dikke golf.
Een deel van de tall ships was al binnen de sluis, die passeerden we op weg naar IJmuiden.
In IJmuiden moesten we een tijd wachten. We zagen de helicopter landen met Willem Alexander en we zagen veel schepen de sluis in komen vanaf zee.
Pas toen ze er allemaal waren , vertrokken ze richting Amsterdam. Wij vertrokken toen ook. We lieten ons drijven, af en toe remmend met het achter platform, zo passeerden ze ons allemaal.
De Santa Maria Manuela uit Portugal een voormalige kabeljauw visser.


De Kruzenstern, de grootste, uit Rusland.
Om 17 uur konden we weer aflaan bij de Zaan en voor het huis afslaan. Voor de meesten was het een prachtige dag, behalve voor een van de meisjes die haar telefoon in het water liet vallen.

Amsterdam

In gietregen en veel wind gingen we om 9 uur 's ochtends door de Schellingwouderbrug en
daarna dover het IJ naar het Noordzee kanaal.
Bij de Zaan sloegen we af en meerden aan voor het huis van Ronalds zus. Er liggen al veel boten in de omgeving, allemaal in afwachting van Sail Amsterdam.

dinsdag 17 augustus 2010

we zeilen met 2 reven in het grootzeil

Vandaag staat er windkracht 5-6 west, maar met 2 reven in het grootzeil hebben we lekker gezeild van Monnickendam naar Durgerdam. Op de Gouwzee een stuk aan de wind, toen hebben we de fok een paar slagen opgerold. Bij Volendam durfden we niet te gijpen, dus maar even een "stormrondje" gedraaid. Dat ging prima. ( voor de niet zeilers, een stormrondje gaat tegen de wind overstag, dan maak je niet zo'n klap als met een gijp voor de wind)
Na het Paard ook aan de wind, toen gingen we steeds ruim 8 knoop. We liepen een kieljacht in.
We waren snel bij de hoek van het IJ. Wel nat van de regen en ook best wel koud, dus meteen de kachel aan en soep gemaakt.

maandag 16 augustus 2010

het bleef niet rustig

Toen we rustig aan de thee zaten, zag ik opeens dat het anker krabte. Eerst een tweede anker erbij gelegd om te controleren of het echt zo was. Ja hoor. Met veel moeite het anker opgehaald en er bleek een enorme kluit wier aan te hangen.
Toen we eindelijk weer goed lagen, nu aan het zware Rocna anker, zag ik opeens een bekende boot aan de horizon: de Safari. Zij kwamen ook ten anker. Ook niet meteen goed. Ronald hielp omdat ze eerst ook een kluit wier in het anker kregen.
Toen we allemaal goed lagen konden we op bezoek en werd het een heel gezellige avond met gezamelijk eten en foto's en films kijken van hun tocht naar de Scillies, ze zijn nog op de terug reis naar Groningen.
Vanochtend werd Wouter de mast in gehesen van de Safari en hij maakte een leuke foto van onze boot. Die lijkt wel heel klein vanuit hun super hoge mast.

zondag 15 augustus 2010

surfend naar de Gouwzee

Vandaag was de wind noord-oost 6. we vertrokken al vroeg uit Enkhuizen, we wilden bij de sluis zijn voordat het druk werd. Er stond een dikke wind van achteren toen we de sluis binnen voeren, dus we waren blij dat de motoren een sterke achteruit hebben. De marifoon gebruiken we nu ook steeds als we een sluis in willen, het is wel handig om te weten of je nog mag invaren etc. We kwamen als laatsen in de sluis en 10 minuten later waren we al op het Markermeer.
We hesen alleen de fok en gingen zo al surfend naar de Gouwzee. Af en toe liepen we 10 knoop.
De stuurautomaat deed het goed, maar een enkele keer loefden we te veel of vielen te veel af en moesten we even met de hand sturen.
Alleen op het laatst bij de Gouwzee werden de golven steeds hoger en werd het ook drukker met boten, toen stuurde ik een tijdje met de hand, ook leuk.
Bij Monnickendam zijn we ten anker gegaan in mooi vlak water onder de dijk van Katwoude.