zaterdag 30 april 2011

nieuwe instrumenten

Het lijkt leuk nog wat extra instrumenten met alle kaarten van Europa en ook met alle schepen die rondvaren. Maar voor je ze aan de gang hebt is er heel wat ergernis. Eerst al een dag bezig geweest om ons nummer in het AIS apparaat te krijgen. Dat is een apparaat dat automatisch schepen identificeert. De verbinding met de computer wilde niet, pas na aanschaf van extra verloop snoer en het bijplaatsen van een accu van de motorfiets leek het beter, maar onze computer poort nummers klopten ook niet. Na een slapeloze nacht om 6 uur 's ochtends nog eens begonnen en toen ging het opeens wel, vraag me niet waarom.
 een gat voor de buiten montering van de plotter
 de AIS in de kast gemonteerd met kit
 een hoop draden
de plotter buiten op zijn plaats en binnen
Eenmaal aan boord zijn we een dag bezig geweest de apparaten op een leuke plek te bevestigen en alle draden volgens schema aan te sluiten.
Toen kwam het spannende moment van het aanzetten. Dat viel helaas weer tegen. We zien na wat geschuif wel een kaart van het Lauwersmeer, maar de GPS kan niet genoeg satelieten vinden voor een positie.
Ook onze marifoon, die we vorig jaar al hadden zou nu een GPS positie moeten geven, maar daar zien we ook niks. Dus wellicht weer een slapeloze nacht?
Internet gaf vanochtend trouwens ook problemen, maar dat bleek een lokale storing te zijn. Nu doet het internet het goed

woensdag 27 april 2011

nog een paar foto's


We liggen de komende tijd mooi voor de steiger van jachthaven Noordergat in Lauwersoog. Er valt nog wel wat te klussen en we kunnen ook makkelijk even de boel testen op het meer.
Er ligt al een lijmklem op de bodem en ook een schroevendraaier, klussen boven water is nog even wennen.

maandag 25 april 2011

zomers zeilweer

Het waren echt super paasdagen. 's ochtends weinig wind zodat we de latten in het grootzeil konden schuiven. We hebben ze wat afgeschuurd zodat ze wat beter buigen.
's middag ideaal zeilweer , zonnebrand crème moest uitgebreid gesmeerd worden.