vrijdag 27 mei 2011

een zware tocht naar Helgoland

Op 23 mei hadden we de boot klaar voor vertrek. Het woei wel hard uit SW
Maar er waren veel mensen gekomen om ons uit te zwaaien, dus we gingen de sluis uit. Iemand wierp zelfs nog een Groninger koek aan dek vanaf de sluis!
Op de Zoutkamperlaag voeren we eerst op alleen de stormfok, maar toen we een slag moesten maken kwamen het 3x gereefde grootzeil erbij. We waren toen snel bij Engelsmanplaat.
Op 24 mei woei het 6-7 uit het westen.
Een grote dragonfly trimaran voer wel naar het Westgat, maar wij bleven lekker liggen. De tri kwam trouwens later terug op alleen een fokje.
Met laagwater lag het beschut achter de plaat,
met hoogwater leek het wel of we aan de wind voeren.

Binnen zaten we echter lekker beschut
Op de 25ste was de wind afgenomen tot W 4. Een hele groep jachten voer naar buiten.
Het ging best nog wel tekeer in het Westgat
De shippingllane passeerden we rustig met halve wind. Daarna ruime wind, het lichtweer zeil kon zelfs gehesen worden en nog later moest een motor aan omdat er helemaal geen wind meer was.
's avonds waren we bij een winmolenpark. Er kwam toen wind uit het zuid-oosten, dus tegen! Eerst was de wind matig, maar midden in de nacht moest de stromfok erop en maakten we geen vooruitgang meer, het was meer bijliggen om niet terug te vallen. Gelukkig gaven de lichten van de windmolens wat orientatie, want het was stik donker en koud. We liepen wachten van ongeveer 1 1/2 uur.
In de ochtend werd het wat beter , we konden weer de goede kant op zeilen, samen met een driemaster. Leuk dat we op de AIS alle schepen kunnen herkennen.
Aan het begin van de middag kwam Helgoland in zicht. De wind nam verder af en we hesen vol tuig. Toen dat net klaar was zag ik opeens een windvllaag op het water. Gelukkig zat de grootschoot nog los, het woei opeens 43 knopen ( WK 8 ) uit het westen! Snel het grootzeil weer naar beneden, op een grotendeels opgerolde fok surfden we daarna naar de haven Het was nog spannend binnenkomen dwars op de golven, maar daarna lagen we prachtig aan een eigen ponton.

De kosten vallen erg mee, dus we genieten er uitgebreid van.

Vandaag het zeeaquarium en  daarna klommen we naar het hoge deel van het eiland.
Mooi uitzicht op het aparte eilandje Dune.
We wandelden met wind 7-8 over de kliffen.
Erg koud, maar wel oog in oog met Jan van Genten.
En uitzicht op de haven.

dinsdag 24 mei 2011

Verwaaid

Gisteren echt vertrokken. Wind west 6 tot 7. Nu ten anker bij engelsman plaat. Wind nog te hard om naar zee te gaan. Dit bericht met telefoon gemaakt.