zondag 23 april 2023

Tortuga zeilklaar maken

Samen met de nieuwe eigenaars maakten we in een week de boot vaarklaar. Normaal deden we daar wel 2 weken over, 1 ding per dag en af en toe een dagje rust. Maar met mensen die 25 en 10 jaar jonger zijn dan Ronald, gaat het een stuk sneller.

Voordat ze kwamen hadden wij al de hydrauliek weer aangesloten, lieren gemonteerd , stuurwiel gemonteerd en nog wat klusjes.

Samen met Vaira en Arend hingen we 18 april de motoren op zijn plaats. Het aansluiten van de bedienings kabels is altijd even lastig, maar met vereende krachten lukt dat goed.


19 april bereidden we ons voor op de te waterlating. Door de drukte liep Ronald met zijn hoofd tegen een van de motoren. 


Dat werd een diep jaap in zijn hoofd met veel bloed. Gelukkig stopte het bloeden vrij snel en kon ik met hem terecht bij de dokterspost in Kollum. Daar werden 4 nietjes over de wond geplaatst.


We waren op tijd terug voor het hijsen van Tortuga.
De chokes van beide motoren deden het niet, gelukkig wilden ze wel starten en konden we de boot ondanks de wind varen. 


Even een klein rondje naar de sluis van Dokkumer Nieuwe Zijlen, want een andere catamaran lag op onze plek, die moest eerst naar de kraan varen.

Op 20 april was het weer vreselijk, regen en harde wind, dus we twijfelden of de mast wel gehesen kon worden. 
Maar in de luwte van het toiletgebouw haalden we de vallen door en monteerden de stagen. Oude foto's kwamen nog van pas om de rolfok goed te monteren.'s Middag werd het droog en stond er iets minder wind. We brachten de mast naar de kraan , dat ging makkelijk met z'n vieren.  Het varen naar de kraan ging ook, maar de chokes deden het nog steeds niet.

Het hijsen van de mast ging ook veel makkelijker met meer mensen.

Toen de mast stond haalde Ronald de carburateurs van de motoren en we reden naar onze monteur in Groningen. Die had meteen tijd gelukkig. Er zaten in beide carburateurs kleppen muurvast door corrosie, het kostte nog best was moeite om ze weer gangbaar te krijgen.

Op 21 april was het weer nog steeds niet lekker, harde oosten wind. Maar de motoren deden het prima met de carburateurs weer op hun plek.

Ook maakten we alle elektrische bedrading weer vast en antennes. Bijna alles deed het, maar de windmeter niet. Dat was echt balen. We zagen het echt niet zitten om de mast in te gaan met die wind.Eerst maar eens gezellig de bijboot naar Tortuga roeien.

Het het hijsen van de fok kwamen we er achter dat er weer iets niet wil. Het zeilinvoer apparaatje paste neit meer. Nu is dat mee geweest naar de zeilmaker bij een van de herstelwerkzaamheden van de pees. Ik vergeleek het invoer apparaatje met een van een andere zeiler, dit is een andere, per ongeluk omgewisseld???


Met plakband en extra handbegeleiding lukte het wel de kleine fok te hijsen, maar het was een enorm geklapper. 

Het grootzeil maakten we wel vast aan de karren, maar dat hesen we niet en de zeillatten gingen er ook niet in.

Alan Veth kwam 's middag voor de officiĆ«le overdracht. 

22 april, prachtig windstil weer. 

Via een zeilersforum had ik inlichtingen ingewonnen over de windmeter, maar geen antwoord waar we direct wat mee konden. We maakten binnen nog wat stekkertjes los en vast, maar dat hielp niet. Het enige wat we konden bedenken was dat het vastmaken van het windvaantje en schoepjes gisteren in de regen niet zo goed gegaan was. Het was ideaal weer om de mast in te gaan en met z'n vieren was dat ook heel makkelijk. Ronald haalde de windvaan los, spoot wat contact spray, zette hem weer vast en toen deed hij het!!! Een hele opluchting, we willen wel een werkende boot afleveren.
Het grootzeil hijsen ging zonder wind ook super en het lichtweerzeil omhoog terwijl het niet opgerold was, ging ook prima. Daarna kon het opgerold naar beneden.

We zijn heel blij met de nieuwe eigenaars, de samenwerking bij het opbouwen verliep prima. We wensen ze heel veel plezier met Tortuga

tent en trailer

Omdat we willen overnachten op de Viking, maken we een tent. 

Aluminiumbuizen laten we buigen

Er is nog meer naaiwerk


een zak voor de schroef van de BB motor, Ronald werd onderweg uit Belgiƫ aangehouden met open schroef


Ook naai ik een zak voor ons beddengoed


Het wordt ook een boot met de nodige apparatuur zoals een echolood. Er is inmiddels ook een aftap plug, zodat de dubbele bodem droog blijft
We kopen een nieuwe trailer, die geremd is, de oude is net op de grens van het ongeremde gewicht.

Voor Pasen brengen we de Viking naar A28, dit bedrijf zet de boot op de nieuwe trailer en maakt alles pas
Wij zijn nu klaar met de Viking.
Eerst Tortuga klaar maken samen met de nieuwe eigenaars, dan hebben we pas tijd om nieuwe vaartochten te maken