zaterdag 31 juli 2010

even in Groningen

Doordat ik het weekend in Groningen ben, heb ik alle filmjes die ik de afgelopen tijd gemaakt heb, op you tube kunnen zetten. Er zijn dus een stuk of 10 nieuwe filmpjes te zien als je rechts klikt op 0marijke. Als daarna  boven aan klikt op datum dan krijg je de nieuwste boven

donderdag 29 juli 2010

stormfok getest


Vandaag stond er een vrij stevige wind, dus testten we onze stromfok voor het eerst. Die is zo groot als onze normale fok vroeger. Nu leek het wel of we stil lagen zo klein was hij. Het was dan ook geen storm maar windkracht 5. De boot vaart veel beter met wat meer zeil, ze zeilen met onze nieuwe fok makkelijk 8-9 knoop, de boot gaat dan ook niet erg op en neer.

We zeilden eerst richting Enkhuizen en daarna terug naar de Gouwzee, weer ten anker bij Volendam. Ronald was daarna druk met klusjes zoals de netten spannen.

We kregen ook een passagier.

woensdag 28 juli 2010

Monnickendam


Nu eens een plaats waar we nog nooit eerder waren. We zeilden met een mooi ruim windje naar Monnickendam. En het bevalt ons prima. We liggen mooi langzij. een steiger.

Zo kunnen we makkelijk onze vroegere bemanning de vernieuwde boot laten zien. Zij zijn inmiddels te oud om mee te varen. En met de rubberboot aan boord komen lukt ook niet meer.

Het stadje is heel leuk met veel oude panden

en ook veel boten van allerlei soort

dinsdag 27 juli 2010

naar Schardam


Alweer een stukje nostalgie. We zeilden weer terug naar het noorden langs het Paard  met heel weinig wind en daarna met iets meer wind naar Schardam. Daar ben ik als kind ooit met vakantie geweest. Gelukkig was het nog niet te erg veranderd, alleen de camping was groter geworden.


De strandjes langs het IJsselmeer zijn trouwens prachtig, het lijkt wel tropisch koraal strand.

maandag 26 juli 2010

plannen veranderd

Eigenlijk was het plan dat Ronald een week in Durgerdam zou blijven terwijl ik naar Groningen zou gaan en naar Carolinensiel om quilts op te hangen. Maar toen ik al klaar zat om naar de bus te gaan belde ik mijn vriendin nog even en toen bleek dat ik niet naar Carolinensiel hoefde om op te hangen, alleen voor de opening.
Ronald en ik waren alle twee heel blij dat ik niet van boord hoefde, want Durderdam viel ons nogal tegen. Een leuk hoekje was nu een verboden toegang natuur gebied en het uitzicht aan de ander kant was volgebouwd met enorme flats. Het regnde ook nog, dus alles met elkaar nogal deprimerend.

We zijn toen wat rond gaan zeilen, eerst naar een paar favoriete eilandjes bij Muiderberg. Ook daar was het niet meer leuk. Het eilandje lag vol met boten en had een beetje de sfeer van een zigeuner of hippie kamp. Dus daar wilden we ook niet blijven.
Toen maar tegen de wind gekruist naar de overkant: Uitdam, daar waren we laatst al langs gezeild en daar was het nog landelijk. Het was trouwens stevig kruisen, er stond opeens windkracht 4-5. Gelukkig hadden we al een rif in het grootzeil. De fok hebben we nu voor het eerst ook gedeeltelijk opgerold gebruikt.
Voor sommige andere schepen was dit juist een mooie wind. Een mooi gezicht zo'n 4 master!

zondag 25 juli 2010

naar Durgerdam

Vanochtend vroeg vertrokken we van Marken, ook weer voor de wind de Gouwzee uit.
Daarna werd het natuurlijk kruisen langs het paard van Marken.

De wind werd steeds minder en variabel.We kwamen onderweg de Houd van Hout tegen. Die is weer terug in Nederland.

Vervolgens langs de hoek van het IJ. We voeren inmiddels op de motor, de wind was eerst weg en toen pal tegen.


Daarna  naar Durgerdam. We liggen weer op de plek waar we 27 jaar geleden vertrokken zijn.