vrijdag 4 augustus 2023

naar Schiermonnikoog

 Het wad op, best spannend. We wachten op een goed weerbericht, niet meer dan WK 3 en geen regen.

Op dinsdag 18 juli is het zover.

Er worden een hoop spullen aan boord gebracht en aan het eind van de ochtend varen we weg van Lunegat.

Het is al te laat wat betreft tij, om direct naar Schier te varen, dus we doen nog even rustig een dagje Lauwersmeer.


We varen het Stropersgaatje en hopen te lunchen bij een van de eilanden. Eerst willen we naar het grootste eiland, maar daar blijkt Staatsbosbeheer net aan het maaien te zijn, dus terug naar het kleinere eiland.

Daar blijkt het pad al prima begaanbaar te zijn, we wandelen uitgebreid.Daarna varen we naar de jachthaven Noordergat en overnachten in een box. 


's Middags doen we inkopen bij CIV en we drinken koffie bij het Boze Wijf, we moeten toch ergens lekker zitten. 's Avonds wandelen we weer bij Lauwersoog

Woensdag 19 juli

's Nachts regent het, maar de tent houd ons goed droog. 


Na het ontbijt varen we naar de sluis.

Er staat iets meer wind dan we hoopten WK 3-4. Het is nog 3 uur voor HW, er staan niet veel golven, wind en stroom staan dezelfde kant op.Er staat wel genoeg water, we kunnen recht over het Brakzand, alleen bij Schier moeten we de geul naar de jachthaven goed volgen.We worden bij de haven heel hartelijk welkom geheten door de havenmeester, hij kent ons nog. Ook onze vriend Kees Sie staat op de steiger om te helpen met afmeren, we komen naast hem te liggen. Hij is ook met een klein motorbootje.'s Middags wandelen we ons gebruikelijke rondje om de Westplas. Je kunt de plas nu veel beter zien, er zijn wat bosjes weggehaald. ook is er een tweede vogelkijkhut.

Bij van de Werf drinken we koffie, de filterkoffie is nog steeds goed en heel goedkoop.

Donderdag 20 juli

Het is zonnig en warm. We huren fietsen, geen e-bikes en rijden naar het Willemsduin. Het fietsen valt Ronald wat zwaar, later ruilen we van fiets, dat gaat beter.


Koffie bij het strandpaviljoen, lunch bij de Berkenplas, we nemen het er van.


Ook nog even naar de vuurtoren, daarna zijn we moe en brengen de fietsen weg.


Er liggen 2 trimarans in de haven, bij een ervan maak ik een praatje, het is CTC lid Andre Buwalda, hij kent mijn vader.

In de haven zit je niet op een eiland zoals voor anker. We praten ook nog veel met Kees en onze buren met een Drascombe.

Vrijdag 21 juli.

's Ochtends is het mooi weer. We drinken nog eens koffie bij van de Werff en praten even met onze neven Leo en Ugo.Om 11 uur staat er genoeg water. We vertrekken samen met Kees en onderweg maken we mooie foto's en filmpjes van elkaar.


Als we bij de sluis zijn begint het te regenen. We denken onder de brug droog te liggen, maar dat valt tegen. Er zitten loosgaten in waar vuil water door komt.

Het is op het meer iets droger.

We stoppen nog even in Oostmahorn bij Klaas Jan Hoeve. Gezellig bijpraten en zijn schepen zien.


Daarna op weg naar Lunegat weer heel veel regen, gelukkig heb ik een goed nieuw regenpak. Ronald zit een tijd onder de tent.

Spullen in de auto pakken is ook een natte aangelegenheid. We hebben geen zin om de boot nog om te draaien , zodat die met de neus in de W wind ligt.

Dat bezuurt ons de week daarna. Het blijft waaien en regenen en de achterkant van de tent waait los.31 juli rijden we met de trailer naar Lunegat en halen de rest van de spullen, die nog redelijk droog zijn, van boord en we nemen de Viking mee naar huis. Het was nog even spannend , een onbekende trailerhelling. Maar met hulp van Rob Meijer ging het prima. We rijden de trailer veel minder diep en takelen de Viking naar boven.

Voorlopig even rustig wachten op beter weer.

dinsdag 1 augustus 2023

film tochtje Groningen Garnwerd

 Met prachtig weer maakten we een tochtje van de stad Groningen naar Garnwerd en terug. Onze vriendin Ursela en haar zoon Tycho voeren mee.

Klik HIER voor de film