vrijdag 7 september 2012

weer thuis

2012-09-07 Vrijdag
Na 3 maanden en 1 dag zijn we weer in Lauwersoog.
Op Ameland hadden we een tamelijk onrustige nacht. Bonken bij het loskomen om middernacht en om 5 uur 's ochtends staan Ronald en ik aan dek de boot met de vaarboom te duwen zodat niet 1 romp in de vaargeul komt en de andere op de wal. Hans en Linda wandelen 's ochtends even. Wij genieten van de rust.
Om 12 uur komen we weer los en we vertrekken meteen. Grootzeil met 3 reven en fok. De wind is west 4-5, beter kan het niet. Alles is bezeild. Wel vaak gijpen, maar met het kleine grootzeil is dat geen probleem.
De sluis in Lauwersoog gaat ook snel, om 16 uur liggen we ten anker voor de jachthaven Noordergat. We zijn weer thuis. Ongeveer 2200 mijl gevaren.

donderdag 6 september 2012

Ameland

2012-09-06 Donderdag
Dankzij Hans zijn we heel vroeg op. We varen al om 8 uur en na aanvankelijk wat noorden wind, waarbij we wat slagen moet maken, draait de wind tegen 11 uur naar west en zijn we om 12 uur bij de sluis van Kornwerderzand. Het schutten gaat snel en daarna hebben we het tij mee naar Harlingen. We stejen een beetje af , zodat alles bezeild is.
Na Harlingen zijn we de drukte kwijt, de stroom boten gaat naar Terschelling. Op het Friese wad varen we alleen. Het is nog opkomend water tot 14 uur. Toch staat er vrij weinig water op de wantijen. Het roer raakt meerdere maken de bodem en "met de hakken over de sloot" halen we de 2 wantijen tot Ameland.
We varen de boot vast naast de veerboot om ongeveer 17 uur. Als het water verder valt, blijken we nogal op een helling teliggen, de neuzen hoog de lucht in en de scheggen nog in de geul. We komen nog wel los voor het bed tijd is waarschijnlijk.

Stavoren

2012-09-05 Woensdag
We vertrekken vroeg uit Enkhuizen en het is mooi bezeild naar Stavoren. We zijn er al om 10 uur.
Nadat we nog wat boodschappen gedaan hebben, staan mijn ouders al bij de sluis met Han en Linda.
Super leuk iedereen weer te zien. Na een lekker etentje vertrekken mijn ouders weer naar Groningen. Hans en Linda blijven bij ons. Leuk de boot weer eens vol met bemanning te hebben. De rest van de dag wandelen we lekker door Staveren en praten uitvoerig over de belevenissen van afgelopen zomer.

Enkhuizen


2012-09-04 Dinsdag
Een prachtige zeildag. Een oude vriend komt naar Amsterdam en hij zeilt mee. We gaan vlot door de Oranjesluizen en Schellingwouderbrug en daarna gaat het lichtweerzeil omhoog.
Dat blijft bijna tot Enkhuizen opstaan. Ondertussen is het echt relaxed varen.
Gezellig ten anker bij het museum om 17 uur. Leuk weer even lopen in een Nederlands stadje en een echt supermarkt te bezoeken.

maandag 3 september 2012

Amsterdam


2012-09-03 Maandag
Een super gezellige dag. ’s Ochtends alsnog Ronalds tante op bezoek.
Daarna het Noordzeekanaal, allemaal oude bekende plekken met super mooi weer. We hijsen zelfs af en toe een zeil en tot nu toe wit gebleven plekken kunnen wat bij bruinen.
We gaan naar de werf van Simon Rhebergen. We worden al opgewacht , want Jos en Willem Basie zijn er iets eerder dan wij aangekomen en hebben al aangekondigd dat we komen.
Het wordt heel gezellig in de kuip. Henk de Velde komt ook nog langs, een weerzien van oude bekenden dus. De werf is heel mooi, je kunt er nu zelfs ook douchen. Als we dat geweten hadden.
Vanavond komt ook nog onze dochter op bezoek. Fijn dat we weer in Nederland zijn

zondag 2 september 2012

de marina

2012-09-03 Maandag
Het is allemaal wat teleurstellend hier. Voor 42 euro verwacht je toch wel wat service. Er is geen gratis wifi, geen gratis water. De winkel verkoopt vooral chips en drankjes de douches geven afwisselend heet en koud water en het uitzicht is op een betonnen muur. We hebben meerdere marina's meegemaakt, maar dit is tot nu toe de slechtste en de duurste. Ook Nederland is echt wel wennen, lawaaierig, vooral de radio met een hoop reclame en zelfs de nieuwslezer schreeuwt als een diskjockey. Nu maar hopen dat Ronalds tante ons nu wel kan vinden, die stond gisteren al vergeefs uren op de sluis te kijken.

IJmuiden


2012-09-02 Zondag
 ’s Nachts schijnt de volle maan en het is niet koud. Het zeewater in de Noordzee is het warmste wat we tot nu toe hebben meegemaakt!
Het wordt wel steeds onrustiger wat schepen betreft. Ik ben een hele wacht bezig met schepen peilen die mogelijk op aanvarings koers liggen en een platform roept ons op met de marifoon, we varen te dicht langs ( minder dan 2 mijl). 1 schip wijkt voor ons uit, een schip van Wagenborg! Voor hem een kleinere moeite dan voor ons trouwens.
Het lichtweerzeil kan wel weer omhoog, we willen wel een beetje snelheid houden.
Om 12 uur komen de hoogovens in zicht en begint de “kanaalkoorts” toch wat toe te slaan. Hebben we al bereik op de telefoon? 12 mijl uit de kust is het zover. Meteen de eerste smsjes de lucht in. Ook is er weer 3G op mijn telefoon ( heel Engeland nergens gezien) en stroomt de email binnen. Zo gaan de laatste paar uur snel om.
Het binnenvaren bij IJmuiden is altijs spannend. Er staat een dikke stroom dwars voor de haven en er staan ook beste golven al waait het niet hard. We zijn blij als we binnen de pieren zijn.
We zijn te moe om door de sluis te gaan en ook wel toe aan een douche en boodschappen en dergelijke gemakken. Dus maken we vast in de marina. Wel super duur, maar voor rust moet je wat over hebben.

goede wind


2012-09-01 Zaterdag
Om 6 uur anker op. Geen wind, en ook nog een beetje stroom tegen. In 2uur varen we op de motor naar Dungeness, een uitstekende zandpunt met een centrale.
Daarna steekt er een mooi westenwindje op en varen we op het lichtweerzeil naar Dover. Er schijnt een lekker zonnetje, dus mooier kan het niet.
De stroom gaat nu ook meestaan en met een snelheid van 8 knopen  varen we langs de witte kliffen.
Het aantal veerboten valt erg mee. De stroom blijft heel lang meestaan en we gaan steeds harder met een toenemende wind.
Om 15 uur valt het lichtweerzeil in elkaar bij een kleine koers verandering op een kruispunt van shippinglanes. We vervangen het dan meteen maar door een uitgeboomde fok en een 3x gereefd grootzeil, het is nog steeds pal voor de wind. Het wordt bewolkter, dus wel iets ongezelliger .
De scheepvaart vaart gelukkig mooi in de voorgeschreven banen en wij er naast, dus geen uitwijk manoeuvres.

2e dag, niet helemaal nonstop


2012-08-31 Vrijdag
De wind neemt nog verder toe, we varen steeds 9 knoop, 60 graden aan de wind. Ronald heeft het gevoel dat hij voortdurend vol gas op zijn motorfiets rijdt. Maar verder reven is niet mogelijk, we willen geen hoogte verliezen en in de shipping lane verzeild raken. Dus maar even doorbijten op stormfok en maximaal gereefd grootzeil. We slagen er zelfs in af en toe te slapen.
Gelukkig komen we ’s ochtends steeds meer onder hoge wal. We varen vlak langs Beachy Head en daarna vlak langs Hastings.
De weersvoorspelling voor de Noordzee en Dover is slecht: Noord 8.
We besluiten bij Rye, vlakbij het strand , te ankeren en te wachten op westen wind.
We liggen er heerlijk rustig en kunnen lekker eten en slapen.

1e dag van de thuisreis


2012-08-30 Donderdag
Om 6 uur op. We halen snel het achter anker op, want we willen niet vast komen in de modder.
Na een snel bakje muesli, halen we ook het voor anker op en varen met afgaand tij de rivier de Dart af. Het is nog lekker rustig in de stad. Straks breekt een festival los met o.a. de Red  Arrows ( straaljagers), dan mag je helemaal niet meer varen. Om 7 uur zijn we al op zee.
We hijsen eerst optimistisch het lichtweerzeil. Maar dat vervangen we al snel door de fok. Het wordt al snel ruwer als we verder uit de wal komen.
Tegen de tijd dat we bij Portland Bill zijn hebben zelfs 3 reven in de fok gedraaid en dan varen we nog steeds 7-8 knoop door het water. Helaas schiet het niet echt zo hard op, er staat 3 knoop stroom tegen!
Daarna wordt het rustiger onder de beschutting van de hoge wal, de stroom gaat ook meelopen. De fok kan uitgerold.
’s Avonds neemt de wind weer toe, ook draait de wind iets meer naar Noordoost. We hijsen de stormfok en een 3x gereefd grootzeil bij het eiland Wight. We zien een marine schip voor de witte kliffen.
Gelukkig is het volle maan, zodat het geen donkere nacht wordt. Wel een heel koude.