vrijdag 23 juni 2023

4e dag dinsdag 20 juni

 We sliepen nog beter dan de vorige nacht, ideale temperatuur en rust.

De voorspelling van het weer is niet zo goed en we vertrekken vrij vroeg tegen een dikke oostenwind in naar Zoutkamp. Daarvandaan kun je makkelijk met de bus naar huis.

We kunnen de boot daar achterlaten aan de steiger bij de huurbootjes. We hebben gelukkig een zware ketting bij ons, ze liggen daar allemaal vast.


Ik loop naar het dorp voor haring en garnalen, al het broodbeleg is op. Zonder koeling kun je niet veel meenemen.

Daarna spullen inpakken. Het wordt steeds heter.

We hebben net een bus gemist, het is heet wachten. De bus heeft airco, een toeristische route is dus wel prettig.

Maar bij Noorderhoogebrug moeten we er uit en sjouwen naar huis met onze tassen. Het is best een eind. Pauze met appel onder het viaduct van de ringweg.


Ik was wat sneller dan Ronald en dropte mijn tassen bij de brievenbus en haalde een fiets voor het laatste stuk.

3e dag maandag 19 juni naar Lunegat

 We sliepen prima, lekker rustig, geen geklots van golven tegen de romp en het was nu ook niet koud en we hadden lekkere hoofdkussens wel een mug.

Het regende 's nachts een beetje en de tent bleek goed dicht.


's Ochtends maakte ik een wandeling, het laarzen pad. Door de droogte van de laatste tijd waren er geen laarzen nodig.

Na koffie vertrokken we naar Dokkum, een nieuwe vaarroute. Heel klein en mooi. Het was wel wat miezerig weer.

Vlak bij Dokkum kwamen we in een wijk met veel bomen en er was een heel klein sluisje. Je moest bellen voor de sluiswachter. Die stond tijdens het bellen al naast de boot.

Dit antieke sluis met ophaalbrug was ook allemaal handwerk, maar deze keer niet door ons.


In Dokkum was een mooi plekje vrij aan een van de bolwerken. Daar konden we rustig lunchen en even lopen.

Daarna via het Dokkumer grootdiep naar Dokkumer Nieuwe Zijlen. Opeens een druk vaarwater.

De bruggen hoeven voor ons meestal niet open, maar bij Engwirdum is een hele lage. We maakten even vast, maar hij ging al gelijk open. Ronald trok iets te hard op en bleef daarbij met de achterhoek van de stootrand haken, die boog wat open helaas.

De sluis bij Dokkumer Nieuwe Zijlen werd ook heel vlot bediend en bij Lunegat 
vonden we een prachtig plekje voor de nacht. Het voelt heel vertrouwd, de haven waar we 12 jaar hebben gelegen met Tortuga.


2e dag 18juni

 's Ochtends werden we wakker in dichte miste, alles was heel vochtig aan dek, maar binnen was het droog.

Het is wel heel erg klein met z'n twee├źn onder het tentje en je bent voortdurend dingen aan het verplaatsen omdat je net het onderste nodig hebt.


Toen de mist optrok voeren we naar Ezumazijl. We maakten naast de sleepboot vast en gingen koffie drinken bij Pia en Pete.


Volgens hen kon je heel makkelijk door een nieuw sluisje bij Esonstad naar binnen. Zij kwamen helpen, want het was wel zelf bediening. Ronald werd wel erg warm en werd zelfs duizelig. Zodra we aankwamen moest hij in hun schuur afkoelen en veel water drinken.

We werden super onthaald op een BBQ en douche en we kregen een extra slaapzak en dikkere hoofdkussens en Pia had ook yoghurt voor ons gekocht, want die lag nog in de koelkast in Groningen.

Ik wandelde de Ezumakeeg en zag heel veel vogels.

Eerste meerdaagse tocht met de Viking

 Op zaterdag 17 juni gingen we vroeg naar de trailerhelling bij de Oostersluis.

We zijn nog steeds niet zo goed in het achteruit rijden met de trailer, dus we willen daar zijn als het rustig is.

De auto en trailer kunnen daar niet goed blijven staan, dus Ronald reed de trailer naar huis en ik voer om 8.30 met de Viking naar de Oostersluis.

Ik meerde aan op de plek voor sport, maar er gebeurde niks. Gelukkig heb ik een smartphone, dus het telefoonnummer van de sluis opgezocht en gebeld of ze me gezien hadden. Ja ze hadden me gezien, maar ik had op een knop moeten drukken. Die had ik niet gezien. Ik zat zo laag dat ik niet op de kade kon kijken. De sluis werd alleen voor mij geschut, de 1e brug moest ook open.  De tweede brug hoefde niet open, ik was inmiddels een meter gezakt.

Naar het Boterdiep was maar een klein stukje varen. De brugwachter was daar toevallig en wilde de brug al openen, maar dat was niet de bedoeling. Ik maakte vast aan het remmingswerk om op Ronald te wachten. Die moest best een eind lopen vanaf huis en ook nog een zwaar kettingslot dragen, want dat lag nog niet aan boord.


Om 10 uur voeren we samen op het van Starkenborghkanaal en gingen het Reitdiep in.


Om 11.15 waren we bij Aduarderzijl en maakten we vast aan een klein steigertje voor de lunch. Een prachtig plekje om ook de benen even te strekken, want je zit wel veel op zo'n klein bootje.

Ook bij Electra maakten we even vast aan een steigertje, maar daar kon je helaas niet de wal op.


We voeren langs Zoutkamp het Lauwersmeergebied in. Langs de Zoutkamperril zijn ook diverse steigertjes, helaas allemaal zonder wandelmogelijkheden. Vlak voor het meer was de benzinetank leeg, tijd om toch maar eens vast te maken.

Toen ik thee wilde maken, kon ik de gasaansteker nergens vinden. Lucifers waren ook niet aan boord. Van buren kon ik een sigarettenaansteker krijgen, maar die is dus echt niet handig ok een kooktoestel aan te steken. We knipten lontjes van een lapje en die konden we met een tang bij de gasbrander houden.

's Avonds ging ik soep maken en daar tussen de blikken lag de gasaansteker, nog nooit zo blij geweest dat we vuur konden maken.

Het was erg heet in de boot, we draaiden de boot windhappend en 's avonds draaiden we de boot weer terug, want toen werd het opeens erg koud.

Het werd zelfs een heel koude nacht, een dikke slaapzak had ik niet meegenomen, het is zomer.