vrijdag 21 april 2017

nog allerlei klussen

De dag begint met het terugsturen naar de leverancier van onze koelbox. De thermostaat is weer stuk. 2 jaar geleden hadden we dit probleem ook al. Balen als er dingen stuk gaan of niet werken.
Daarna stekkertjes solderen, voor de nieuwe marifoon antenne lukte goed. Het bereik is prima, de vuurtorenwachter hoorde ons heel goed op 10 mijl afstand.
Van de navtex was het stekkertje losgegaan, vorig jaar met aftuigen, meteen de coaxkabel wat korter gemaakt. Een oud stekkertje solderen gaat wat lastiger, maar ook dat os goed gelukt.
Ronald haalde de carburateur van de BBmotor los, die moet thuis schoongemaakt worden. Hopelijk gaat de motor het daarna wel goed doen.
Volgens schema monteerde ik het apparaat waarmee je via wifi het ais  signaal naar de ipad kan sturen. Helaas, het werkt nog niet. Dus we zijn nog niet klaar.....

donderdag 20 april 2017

Optuigen

Het is ongelooflijk wat er allemaal aan boord gebracht moet worden voor de boot weer vaarklaar is.
Ankers, mast, giek, zwaarden, zeilen. Na een paar dagen werken begint het weer wat te lijken.
Helaas zijn er altijd tegenvallers. Een van de BBmotoren stopte er mee toen hij in de stationair gezet werd en wil nu alleen nog maar met de choke aan draaien.
Ook de koelbox is weer mee naar huis, eerst wilde hij niet starten, dat was nog te verklaren door een te lage omgevings temperatuur, maar toen het wat warmer werd bleef hij doordraaien. Dat hebben we 2 jaar geleden ook gehad, toen was de thermostaat kapot.
Het grootzeil heeft 3 extra karren aan de mastrail Zo te zien is dat een verbetering.

Electronisch moet er ook nog van alles gebeuren. De nieuwe marifoon kabel moet nog een stekker. Van de vavtex was de stekker afgevallen, moet ook weer vast.
We hebben een apparaat om een wifi signaal van de ais te verkrijgen, dat moet ook nog aangesloten en de ipad moet het dan ook nog kunnen ontvangen, waar ook nog weer een app voor nodig is, navionis doet dat niet.
Om op de laptop goed wifi te ontvangen moeten we ook nog een nieuwe antenne, de oude doet het niet in windows 10, zo blijf je bezig.