zaterdag 16 juli 2011

Weer tijd voor cultuur


16 juli, cultuur
Na het werk aan de boot hadden we nu weer eens tijd en rust voor wat cultuur.
De originele Shetland boten zijn allemaal verdwenen bij de Boating club. Die liggen nu alleen nog maar in het museum.
Het museum is erg mooi, ook veel over textiel, veel breiwerk met Fair Isle patronen en ook heel fijn gebreid kant. 
Ook was door een kunstenaar viltgemaakt dat verwerkt was in de tafels van het restaurant.
Het leuke van Shetland, in vergelijking met Noorwegen, is ook dat alles weer betaalbaar is.
We hebben al heel wat Engelse/Schotse specialiteiten geproefd en o.a.  in het museum tea met scones gegeten.

Succesvolle dagen in Lerwick

We komen hier toe aan allerlei reparaties en verbeteringen. Gisteren een nieuw spinakerval in de mast gemaakt. Ik had wel bijna Ronald door het blok gehesen, ik lette even niet op hoe hoog hij al was, hij begon al te gillen wegens snijdende stagen in zijn schouder. We hebben nu 6 mm dynema, hopelijk gaat dat beter. Ook de reeflijnen in de giek zijn vervangen en lopen nu door een dubbelblok achter op de giek.
Na wat srtijd met wasmachines die niet wilden starten , is de was aan het eind van de middag toch nog gedaan en zelfs buiten droog geworden.
Vandaag regen, Ronald heeft een mooi nieuw mepal kommetje kunnen kopen en doorgezaagd, dat komt nu onder de lekkende doorvoeringen geplakt.
Toen het even droog werd de wal op, eerst naar de telefoonwinkel, mijn telefoon deed het niet meer. Het bleek dat ik alleen niet wist welke knop voor aanzetten was! Ik ben blij dat hij het weer doet, want die van Ronald bevat niet veel nummers en andere gegevens.
Verder hebben we op zaterdag een mooie set zeekaarten kunnen kopen van de Shetland eilanden en de Orkneys, een officieel kantoor is hier elke dag open. Anders dan in Noorwegen waar je de zeekaarten overal bij de boekwinkel kunt kopen.
Ook hebben we een stel zachte ballen kunnen kopen, we hopen daarmee de schoorsteen op zee te kunnen afdichten.

vrijdag 15 juli 2011

naar Shetland

13 juli, natte matrassen
Het weerbericht voorspelde noorden wind langs de Noorse kust, dan een hoge druk gebiedje en dan zuiden wind tot Shetland.
We vertrokken om 6 uur, het was tussen de eilanden nog bladstil, maar er kwam van buiten wel wat deining binnen rollen.
Eenmaal buiten de eilanden ging het prima, we zeilden al spoedig met 8 knoop in de goede richting met fok en grootzeil met 1 rif.
Het ging wel steeds wilder, af en toe flinke klappen water onder het brugdek en de kuip. We legden touwen op de afwateringsgaten van de kuip, want er komt veel water door omhoog spuiten.
Toen het ons te wild ging zetten een tweede rif, ook de fok rolden we een paar slagen op. We probeerden ook om de beurt at te slapen. Ik merkte toen dat via de schoorsteen, die we wel afgedekt hadden met een lapje, water naar binnen kwam in de BB hondekooi, dus het matras werd tamelijk vochtig.
Minder leuk was ook dat de lijn van het tweede rif brak.
Later zag ik ook nog dat een matras op het middendek heel nat was. De gaten waar de kabels van de marifoon en de mastverlichting doorgaan, lekken toch weer, ondanks de nieuwe afdichtingen die we van de winter gemaakt hebben. Niet helemaal raar, want de boot lijkt met deze snelheid en golven af en toe wel een U- boot
Gelukkig nam aan het eind van de middag de wind af en kon ik in ieder geval een instant maaltijd warm maken. Helemaal lekker voelde mijn maag niet.
Ik kon gelukkig af en toe wel een beetje slapen, Ronald slaapt slecht tijdens het zeilen.

14 juli, aankomst op Shetland
Het werd rond middernacht bladstil, het hoge druk gebiedje. Om niet eindeloos te dobberen startten we een motor.
Het werd pas om middernacht donker, maar het werd veel later licht dan meer naar het oosten, we naderen het westelijk halfrond!
Om 4 uur ging de maan prachtig rood onder.
Toen de zon op kwam werd het prachtig weer, ik stroopte meteen maar de hoes van het matras en spoelde de hoes met zoetwater. Opgehangen als een windsok, droogde de hoes mooi.
Pas om 11 uur, na 10 uur moteren kwamen de eerste rimpelingen op het water.
De wind nam vrij snel toe tot een prachtige bries uit het zuid oosten en aan het begin van de middag kwamen de Shetland eilanden in zicht.
Als eerste de hoge top van Noss.
Het was heel leuk na zoveel jaren hier weer te zeilen, we hebben alle twee nu pas het gevoel dat we echt op de plek komen waar we heen willen. Ook de veel vogels zoals stormmeeuwen, 3 teen meeuwen, jan van Genten, zeekoeten en  alken maken het leuk, Ronald zag zelfs de vin van een orka!
De haven van Lerwick is nog vrijwel hetzelfde en de sfeer is nog even gezellig.

dinsdag 12 juli 2011

Bergen naar Kleppevik

12 juli, een vermoeiende nacht
Het sliep helemaal niet lekker op de nieuwe plek in Bergen, ’s avonds om 21 uur begonnen ze naast de boot het asfalt open te zagen en met pneumatische hamers het asfalt te verwijderen, ook werden met vrachtwagens kabels gebracht. Dat stopte even tussen 0 uur en 3 uur, waarna ze weer op volle toeren verder gingen.
We waren dan ook blij dat er een goede noorden wind stond om zeewaarts te varen. We voeren langs steeds kalere bergen met ook weer stroom mee. Dat is meer geluk dan wijsheid, we hebben geen getijtafels van dit gebied.
We zochten nog een haven om tot rust te komen, eerst kwamen we in een te klein haventje terecht, Ronald sprak daar met een paar mannen en die verwezen ons naar Kleppevik, dat ligt vlakbij zee.
Het is er heerlijk rustig. Alleen wij zelf zorgen toch weer voor onrust.
Ronald wilde nog even de mast in voor inspectie.
Toen ik hem omhoog hees liep het spinaker val vast. Dus toen maar met het grootzeilval.
Het spinakerval bleek bijna helemaal doorgeschavield te zijn en het blok was ook kapot. We weten niet of dit nu gebeurd is toen ik Ronald hees of dat het al eerder stuk gegaan was.
Bij het weer vastmaken van het grootzeilval viel er ook nog een klein onderdeeltje in het water, dus er is weer een hoop werk te doen en voorlopig kunnen we het lichtweer zeil niet gebruiken en we hebben geen reserve val naar de top van de mast.
Daarna hadden we toch nog een rustige middag en maakte ik een quiltje over de donkere fjorden waar we deze maand waren. Het opener gebied dichter bij zee vind ik toch prettiger. Ook is het internet hier heel goed in tegenstelling tot Bergen. We hebben nu een goed weerbericht ontvangen voor de komende dagen om naar Shetland te kunnen oversteken.

Bergen

11 juli, een vermoeiende dag
De dag was nogal regenachtig. We begonnen al vroeg, op de bouwplaats ging men aan het werk en het was beter als we op een andere plaats gingen liggen. We vonden een plekje langzij een paar andere boten. We zagen geen mensen aan boord , dus we wilden niet zomaar de wal op gaan. Nadat ik even alleen naar het toeristen informatiekantoor gegaan was, had Ronald toch iemand van de andere boten gesproken, die wilde vanmiddag weg, dus we konden wel eerst even op stap. Wegens de regen werd het vooral een museum dag.
Eerst bezochten we het kasteel, vanaf de toren had je mooi uitzicht over de haven.
Ook de grote hal van koning Hǻkon was prachtig, met heel speciale muziek en heel mooie geweven kleden overal.
Nadat we eerst een boot geholpen hadden tussen de wal en de ander boot uit te komen, gingen we naar een museum waar ze resten van het aller oudste Bergen hadden. In o.a. 1955 was er een grote brand geweest, waarbij een deel van de houten wijk was verbrand, daar hadden ze kunnen graven.
Over wat ze gevonden hadden hebben ze een museum gebouwd.
Toen we weer even aan boord waren bijgekomen wilden we net weer op stap toen de mensen van de andere boot kwamen, die wilden er toen ook tussen uit, dus weer alle touwen los en weer vast.
Toen we netjes naast de kade lagen toch maar aan de wandel. We bekeken nu wat nieuwere wijken, o.a. het station
en een enorme vijver waaromheen nog veel meer musea liggen.
Ook zagen we de lightrail, zoiets willen ze ook in Groningen aanleggen.

zondag 10 juli 2011

nog drie foto's

Het liep vast met het uploaden, dus nu de foto's maar apart


het binnen varen van Bergen
 onze ligplaats
 Middeleeuws steegje

Norheimsund naar Bergen

9 juli, een wisselvallige dag
Na een nacht met veel regen werd het ’s ochtends al snel droog en zonnig en warm. Toen we van Norheimsund op de motor wegvoeren kon Ronald in een zwembroekje het dek drogen.
We hadden veel geluk want de wind en de stroom stonden mee. Omdat er nogal donkere wolken rondom hingen, durfden we niet gelijk het lichtweer zeil te hijsen. We begonnen voorzichtig met de fok, daarna het grootzeil erbij. Toen de wind te weinig bleek toch maar het lichtweer zeil, later was er een tijdje geen wind, motor maar weer aan, later toch weer de fok en grootzeil. Onze kleding ging ook voortdurend aan en uit.
Toen het weer heel donker werd en begon te gieten grootzeil maar naar beneden, we hadden inmiddels de zeilpakken aan.
We voeren de Hardangerfjord  een stuk uit.  Om naar Bergen te kunnen varen  kun je kiezen uit diverse dwars verbindingen. We besluiten de dichtstbijzijnde maar te nemen, de bruggen zijn overal wel hoog genoeg.
De afstand is te groot om in 1 dag te varen, het is ongelooflijk hoe langzaam je opschiet in het enorme landschap. Aan het eind van de middag vonden we gelukkig een prachtig beschut baaitje.
Het uitzicht vanuit de kajuit is prachtig. Het regent inmiddels gestaag, dus het is fijn dat je van uit de droge zitplaats toch van de mooie omgeving kunt genieten.

10 juli, ruime wind naar Bergen
Er was zuidenwind voorspeld en toen we om 5 uur wakker werden stond er inderdaad een mooie bries uit het zuiden. Meteen opgestaan en na het ontbijt vertrokken.
We begonnen met de prachtige smalle Lokksund die de Hardangerfjord dwars verbindt met de brede Bjørnafjord die ten noorden daarvan ligt.
Op een kleine windstilte na was alles prachtig bezeild en we stoven het laatste stuk naar het noorden door weer wat smallere fjorden met wel 8 knoop vooruit. We hadden ook stroom mee.
De bergen hier zijn lager dan bij de Hardangerfjord, alleen de spitse toppen bij Bergen steken er bovenuit.
Boven die hoge bergen hangen steeds donkere wolken terwijl beneden lekker in de zon voeren.
Het binnenvaren was imposant tussen allemaal zeeslepers en cruiseschepen.
We vonden een plekje aan de kade omdat we mooi vroeg aankwamen. Weliswaar langs een bouwplaats, maar die is rustig op zondag.