woensdag 3 juli 2013

spoelen met zoet water

Vandaag in de gietregen terug naar Dokkumer Nieuwe Zijlen. Goed tegen het zout zullen we maar zeggen. Met de kachel daarna alles gedroogd.

dinsdag 2 juli 2013

terug naar Lauwersoog

2 juli
De weersverwachting is goed om terug te zeilen, wind zuid 3. De dagen daarna wordt het veel slechter, dus geen uitgebreid bezoek van Borkum.
Wegens het tij moeten we al om 7 uur 's ochtends vertrekken. Het loont. We kunnen prachtig zeilen vlak boven Rottumeroog en Rotummerplaat. Daarna moeten we af en toe een slag naar de kust maken. 
Er zijn veel vissers ook vlak bij de kust bezig.
Helaas zijn we met de kentering nog net niet bij de ingang van het Westgat, het wordt een uurtje worstelen om de “Greenpeace”paal te ronden, ook omdat de wind bijn a weg valt.

Daarna is het voor de wind met stroom mee, maar zo weinig wind dat we een motor starten. Pas na Engelsmanplaat staat er weer genoeg wind om te zeilen. Om 16 uur liggen we heerlijk rustig binnen de sluis voor anker.

naar Borkum

1 juli
We vertrekken om 7 uur uit Dokkumer Nieuwe Zijlen en varen met westen wind op de fok naar de sluis van Lauwersoog. Er is even een misverstand, de sluiswachter denkt dat we nog wel in de sluis passen, maar dat blijkt niet zo te zijn, dus we moeten er achteruit weer uit.
Gelukkig gaat het schutten daarna wel vlot.
Om 9 uur zeilen we op de Zoutkamperlaag. We worden met fok en grootzeil met 1 rif, best wel nat, de wind staat tegen de afgaande stroom en het is stevig kruisen.
In de luwte van Engelsmanplaat zetten we een tweede rif in het grootzeil.
Het Westgat valt daarna heel erg mee. De stroom is inmiddels ook wat minder, het is al bijna kentering.
Daarna gaat het voor de wind naar Borkum. Ik had de tocht niet voorbereid op de plotter en zodoende voeren we bijna de Lauwers in in plaats van de Eems, Rottummerplaat lijkt wat vorm betreft wel op Borkum. Ik had niet genoeg in- en uitgezoomd op de plotter.Ronald houdt op een papierenkaart de positie bij en heeft een veel beter overzicht. Gelukkig merkte ik ook meteen dat de naam van de boei niet klopte en voeren we nog een paar uurtjes verder. Het laatste stuk alleen op de fok. 


Het strand van Borkum zag er zonnig uit. Om 15 uur kwamen we aan in Port Henri. Gezellig wat rondgelopen langs de havens en bij de veerboot en langs het spoorlijntje.

's avonds lekker gegeten in het restaurant bij de jachthaven.

familiedag

30 juni
Een heel leuke dag op het Lauwersmeer, met zoon, vriendin en kleindochter. Stevige wind mocht de pret niet drukken.