donderdag 4 september 2014

Lauwersoog

woensdag 3 september

's Ochtends vallen we droog, niet helemaal, maar ik kan van boord even rondlopen.
Onze voorraden zijn tamelijk geslonken, maar er is nog bakmeel van Nederland en slaolie,
er kunnen pannekoeken gebakken worden.
Er is ook nog Nederlands stroop bij.
's Middag kruisen we met opkomend water naar Lauwersoog. We varen gelijk op met een Tiki, maar inhalen lukt niet.
Nico en Sonja staan al op de dijk te kijken en later bij het clubhuis van Lauwersoog.
We kunnen mooi voor de wal liggen en Sonja en Nico kunnen aan boord komen.
De hoogst nodige boodschappen kan ik doen in de winkel bij het Booze Wijf.
Daarna lekker vis eten bij Pierenend.


dinsdag 2 september 2014

bijna thuis

Dinsdag 2 september
We moeten tot 11.30 wachten tot er genoeg water staat. Dan kunnen we het geultje onder het zeehonden eilandje motorzeilen. De wind is nu Noordoost.

We varen vlak langs de tientallen zeehonden.
Daarna is het een stuk goed bezeild tot halverwege Ameland. We hebben ook stroom mee. De stroom houden we de rest van de dag, de wind wordt moeilijker. Het is geen rechte weg zeilen over het wad, nu eens varen we hoofdzakelijk op de motor, dan is het weer een stuk bezeild.
De geulen kronkelen zo dat we van vlakbij de Friese kust, bij Holwerd tot vlakbij de oostpunt van Ameland komen.
Onderweg zien we allerlei aparte boten en zeilen.We stoppen ten zuiden van Engelsmanplaat, het is hoogwater en we hebben geen zin het laatste stuk naar Lauwersoog tegen afgaand water te kruisen. Liever nog een nachtje op het wad.

het wad gaat niet voor de wind

Maandag 1 september
Met mooi weer gaan we 's ochtends om een uur of 8 door de sluis en brug bij Kornwerderzand.
Het is laagwater, niet echt gunstig. De Boontjes hebben we weinig stroom, ook kunnen we nog scherp aan de wind motorzeilen, maar bij de Pollendam krijgen we de volle vloedstroom tegen en ook de wind is recht van voren. Met 2 motoren lukt het wel vooruit te komen, maar dat gaat erg veel brandstof kosten. We gaan aan het eind van de Pollendam voor anker, wachten op wat minder stroom. We zijn niet richting het Friese wad gevaren, omdat we daar de laatste paar keer schurend over de bodem overheen gekomen zijn. Het is nu niet erg hoogwater en het gaat nog naat doodtij, dus als je vast komt, wordt het de komende dagen niet beter.
We zien van alles langs komen terwijl we voor anker liggen. De vissersvloot vaart uit en de bruine vloot. Ook wordt er een lichtschip binnen gesleept.
We zien dat de bruine vloot een stukje afsteekt buiten de hoofdgeul om, daar staat vast minder stroom. We gaan weer anker op. Langs de rand van de platen vorderen we zo langzaam, nog steeds motorzeilend. 
We varen vlak langs Griend.
Voorbij Griend, in de Vliestroom, wordt het eindelijk bezeild en daarna de West Meep in zelfs ruime wind!
Voorbij de Slenk die naar de haven van Terschelling gaat, zijn we de file van schepen ook kwijt. Heerlijk rustig echt wadden varen. We gaan zo lang mogelijk door met deze gunstige wind. De stroom gaat helaas weer tegen staan, nu de eb stroom. Toch komen we nog heel ver.
Op het wantij van Terschelling staat nog 90 cm water onder de kiel, heel wat beter dan bij de kust.
Daarna krijgen we eindelijk stroom mee. 
We komen tot het zeehonden eilandje tussen Terschelling en Ameland, bij de Blauwe Slenk. Daar lopen we vast. Gelukkig is het 1 september, vanaf vandaag mag je hier droogvallen, goede planning! De hoeveelheid vogels en zeehonden is enorm, voor de natuur hoef je echt geen verre zeiltochten te maken.


Kornwerderzand

Zondag 31 augustus
Doordat we een goede wind hebben laten voorbij gaan, moeten we nu tegen een NW wind kruisen naar Kornwerderzand. We vertrekken direct na de prijsuitreiking, om 9.30.

Het eerste uur is de wind nog ZW en gaat het vlot. Na de sluis direct langs de dijk Lelystad Enkhuizen in vlak water. Maar daarna ruimt de wind snel naar NW en wordt het kruisen in steeds hogere golven. 
De boot doet het goed tot voorbij Hindelopen. Daar komen we dicht onder de kust in rare golven, de snelheid gaat er helemaal uit. Na een slag de kust uit gaat het gelukkig weer prima en zijn we om 17.30 bij Kornwerderzand. We gaan ten anker. Lekker rustig.

CTC bijeenkomst in Lelystad

Zaterdag 30 augustus
We willen naar Lelystad omdat daar de CTC de Henk Eggink Trofee zeilt, een gezellige bijeenkomst.
De tocht erheen is minder gezellig, in harde regenbuien aan de wind. 
Maar in 2 uur zijn we er.
De wedstrijd vaarders varen net uit als we aankomen. 
We zien de Yana weer die we het laatst op de Azoren zagen.

Na de wedstrijd wordt de haven vol met allerlei verschillende boten met bekende en onbekende multihull liefhebbers.

Het Indische eten in de tent is een groot succes. Lekker en gezellig.

Enkhuizen

vrijdag 29 augustus
Een prachtige zeildag, onze dochter zeilt mee van Monnickendam naar Enkhuizen.
Ruime wind, vol tuig. Tegen de tijd dat we Enkhuizen naderen ontstaan buien zodat er toch nog een rif gezet moet worden en het binnen varen van de sluizen met een harde wind achter is ook nog een beetje spannend.

We gaan liggen in de oude haven, daar zijn we 30 jaar niet geweest, maar de tarieven zijn er acceptabel en je ligt er wel gezellig en dichtbij het station zodat opstappers ook nog weer makkelijk naar huis kunnen.