dinsdag 2 september 2014

het wad gaat niet voor de wind

Maandag 1 september
Met mooi weer gaan we 's ochtends om een uur of 8 door de sluis en brug bij Kornwerderzand.
Het is laagwater, niet echt gunstig. De Boontjes hebben we weinig stroom, ook kunnen we nog scherp aan de wind motorzeilen, maar bij de Pollendam krijgen we de volle vloedstroom tegen en ook de wind is recht van voren. Met 2 motoren lukt het wel vooruit te komen, maar dat gaat erg veel brandstof kosten. We gaan aan het eind van de Pollendam voor anker, wachten op wat minder stroom. We zijn niet richting het Friese wad gevaren, omdat we daar de laatste paar keer schurend over de bodem overheen gekomen zijn. Het is nu niet erg hoogwater en het gaat nog naat doodtij, dus als je vast komt, wordt het de komende dagen niet beter.
We zien van alles langs komen terwijl we voor anker liggen. De vissersvloot vaart uit en de bruine vloot. Ook wordt er een lichtschip binnen gesleept.
We zien dat de bruine vloot een stukje afsteekt buiten de hoofdgeul om, daar staat vast minder stroom. We gaan weer anker op. Langs de rand van de platen vorderen we zo langzaam, nog steeds motorzeilend. 
We varen vlak langs Griend.
Voorbij Griend, in de Vliestroom, wordt het eindelijk bezeild en daarna de West Meep in zelfs ruime wind!
Voorbij de Slenk die naar de haven van Terschelling gaat, zijn we de file van schepen ook kwijt. Heerlijk rustig echt wadden varen. We gaan zo lang mogelijk door met deze gunstige wind. De stroom gaat helaas weer tegen staan, nu de eb stroom. Toch komen we nog heel ver.
Op het wantij van Terschelling staat nog 90 cm water onder de kiel, heel wat beter dan bij de kust.
Daarna krijgen we eindelijk stroom mee. 
We komen tot het zeehonden eilandje tussen Terschelling en Ameland, bij de Blauwe Slenk. Daar lopen we vast. Gelukkig is het 1 september, vanaf vandaag mag je hier droogvallen, goede planning! De hoeveelheid vogels en zeehonden is enorm, voor de natuur hoef je echt geen verre zeiltochten te maken.


2 opmerkingen:

  1. Hoi Marijke, lees net dat jullie vlak bij Griend zijn langs gegaan, Jelle is daar nog niet gezien zeker?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Ronald en Marijke, mooie foto, met name die onderste, het lijkt wel een fata morgana. Groetjes P&E

    BeantwoordenVerwijderen