zaterdag 7 juni 2014

Laatste dag aan de wal

Zaterdag 7 juni
Het is nog steeds warm. We doen diverse klusjes zoals wat soft shackles maken en de grote fok verwisselen voor de kleine.
Paula helpt ons met benzine halen, zij heeft een auto hier en de benzine pomp is heel ver weg als je moet lopen.
's Middags huren we fietsen en gaan naar het Amsterdamsebos en het Nieuwe meer, de plek waar voor ons alle twee het zeilen begon.

's avonds kwamen Renate en Iris, ze brachten lekker eten mee, zoveel dat we morgen ook niet hoeven te koken. Dat komt goed uit want we willen nu echt vertrekken van IJmuiden.

vrijdag 6 juni 2014

naar Amsterdam

Vrijdag 6 juni
Vandaag is het prachtig weer, dus nu is het een plezier om te zeilen.
Om 8.30 vertrekken we zeilend van de haven, voor de wind de Gouwzee uit.
Bij Volendam vaart net het nep VOC schip weg, die komen we steeds tegen.
Aan de wind in vlak water naar het paard van Marken.
Daarna kruisen naar de hoek van het IJ, de wind is ZZW
We hebben mooi zicht op Ransdorp, waar onze dochter laatst trouwde.
Bij de Schellingwouderbrug en Oranjesluizen wat discussie met een andere schipper die niet naar voren doorvoer bij de wachtsteiger, maar verder ging het vlot.
Langs het IJ zijn weer veel nieuwe gebouwen verrezen. Het EYE ziet er mooi uit.
Om bij de werf van Rehbergen te komen moet je tegenwoordig een brugwachter opbellen, die moet een nieuw fietsbruggetje openen. Gelukkig kwam hij vrij snel.

Er is een mooie plek vrij langs de wal, lekker in de schaduw van een grote loods. Het is knap warm. Maar gezellig met veel mensen die aan hun boten werken. O.a Paula en Wouter zijn druk bezig met hun Safari binnen in de grote loods. De verf ziet er smetteloos uit.

donderdag 5 juni 2014

een haven dag

Donderdag 5 juni
Eigenlijk sta ik om 7.45 al klaar met de was bij het washok, maar ik heb de code om erin te komen niet, dus eerst maar koffie tot de havenmeester er om 8.30 is.
Ronald loopt ondertussen naar een watersport winkel om nog wat electrische aansluitstukjes te kopen. De omvormer kan beter andersom gemonteerd worden en er moet ook nog een extra 12V stopcontact aangelegd worden, want telefoons laden in de kajuit ingang is niet handig.
Om 10 uur zijn we met alles klaar en kunnen we op een paar fietsen van de jachthaven naar Ilpendam fietsen. Eerst nog wel zadels hoger stellen en banden pompen. De heenweg is het tegenwind. We bezoeken onze oude bemanningsleden Jos en Willem.
Net voor een dikke bui zijn we terug. Helaas hebben we onze neef Peter gemist, die heeft een rondje van 90 km gefietst vanaf Limmen om ons aan boord te bezoeken. Hij zal er nog wel over schrijven op zijn blog. www.petersamuel.blogspot.com
Na de thee lopend naar de supermarkt, de verse producten gaan altijd snel op.

Er giert een flinke wind door de masten in de haven, maar goed dat we niet zeilen vandaag.

woensdag 4 juni 2014

we hebben weer stroom


Nog wat "oude" foto's.  Dek spoelen met zoet water zodra we op het IJsselmeer zijn
ankerplaats in Enkhuizen
dekkleedje van de bijboot repareren
aankopen voor een noodpakket en aanvulling van de zeilmakers set. Op de foto ontbreekt nog de 12 V lader voor de telefoon
vlaggenlijntje monteren om het stag van de stormfok vast te kunnen zetten, het was al een beetje geschavield

4 juni
's ochtends nog wat klusjes en een wandelingetje. Om 12 uur worden we gebeld dat de nieuwe omvormer er is. We springen meteen in de bijboot om hem te halen. Daarna varen we meteen naar de sluis. De wind is zuid dus tegen. 
Maar de slagen gaan aardig tot er een dikke bui komt, de wind draait opeens naar zuidwest.
Mijn pak wordt nu gespoeld met zoet water. Gelukkig is het nog steeds goed waterdicht. Na de bui is de wind ZO en is het in een ruk bezeild naar de Gouwzee.
Ronald monteert ondertussen de nieuwe omvormer. Nog een heel klusje want de maten zijn net even anders. Ook blijkt hij andersom te zijn wat in en uitgang betreft. Waarschijnlijk is er iets mis met de lader van de telefoon, want die doet het niet meer op 220V

Tegen de tijd dat we in Monnikendam zijn schijnt de zon even. We liggen er mooi op ons vertrouwde plekje.
Tijd voor douchen, wassen en internetten met wifi.

dinsdag 3 juni 2014

Reparaties

We blijven een dagje langer in Enkhuizen. We hebben een nieuwe omvormer besteld. Ook moet het kleedje van de bijboot gerepareerd en het motortje aan de praat zien te krijgen.  Voor een bougie sleutel moesten we naar een industrie terrein lopen. Best ver. We missen de fietsen al. Maar ja gewichtsbesparing....
We hebben wel al een 12V oplader voor de telefoon.  Dus die staat weer aan. Deze blog ook per telefoon gemaakt.

maandag 2 juni 2014

brekers in het Westgat

1 juni
We staan om 5 uur op en varen al snel. Met het laatste van de eb kruisen we naar buiten. Er staat weinig wind, maar het Westgat ziet er heel anders uit als laatst, er staan grote brekers midden in de geul. 


We krijgen 2 keer een grote breker dwars over de boot heen, dus onze pakken zijn nu getest. We zijn trouwens niet de enigen daar, meer dan 10 jachten springen over de golven.
We zijn blij als we in westelijke richting af kunnen vallen.
Boven Ameland en Terschelling is het mooi rustig zeilen, eerst aan de wind, later halve wind.
Ik kook zelfs echt eten om 12 uur.
Er is op eens wel een heel ander probleem, de omvormer die van accu stroom, 220V maakt , doet het niet meer. Zonder dat apparaat kunnen we geen telefoon, camera en computer laden, dus we zijn ernstig onthand. Telefoon maar meteen uitgezet.
Bij Vlieland varen we 's avonds op het lichtweerzeil naar binnen. De vloed stroom staat ook mee, dus we varen zo lang mogelijk door. Vlak bij Kornwerderzand is het te ondiep en gaan we ten anker.

2 juni
We kunnen uitslapen! Tenminste voor ons doen. Om 10 uur drijven we en varen we op de motoren naar kornwerderzand. Er staat een dikke stroom tegen.

Na de brug en sluis kunnen wehet lichtweer zeil weer hijsen. Er staat erg weinig wind, dus we zijn bang dat het heel laat gaat worden voor we Enkhuizen bereiken, maar gelukkig neemt de wind iets toe en zijn we voor 18 uur ten anker.