zaterdag 8 juli 2017

Bixter

Zaterdag 8 juli
Het is weer eens tijd om ander uitzicht op te zoeken. De wind is zuid, dus we gaan nog niet richting Orkneys. Er zijn nog een aantal voes die we niet gezien hebben en omdat er harde wind verwacht wordt, zoeken we een diepe beschutte voe op.
Het is niet ver en het is ruim bezeild, we zeilen 2 uur.
Het is altijd een verrassing hoe het eruit zal zien. Op de kaart heb je niet echt een idee van de hoogte van de omliggende heuvels.
In dit geval zijn ze niet heel hoog, dat geeft een gevoel van ruimte terwijl het toch nauw is met grindbanken waar je tussendoor moet manoeuvreren. Het is helemaal tot het eind bezeild . We gaan in een helemaal beschutte plek voor anker bij het dorpje Bixter. zie locatie onderaan dit bericht
's Middags varen we met de bijboot naar de wal. Het is vallend water dus we hoeven die niet hoog te tillen. Dat moet maar niet nu ik net min of meer van mijn rugpijn af ben.
Er is een pompstation vlakbij de boot, dat is makkelijk. We tanken 20 liter diesel, want de kachel is 's ochtends en 's avonds wel regelmatig aan.

Ook klimmen we nog naar een uitzichtpunt, leuk de boot in de diepte te zien liggen.
Na nog een klein wandelingetje langs het strand trekken we ons terug in de kajuit. Om 16 uur begint het te regenen en te waaien. We kunnen lekker uitrusten!

vrijdag 7 juli 2017

met de bus naar Burra

Vrijdag 7 juli
Vandaag test ik mijn nieuwe zwempak. Ook hier is weer een geweldig lekker zwembadje.
's Middags gaan we met een busje naar Burra. Iemand heeft ons verteld, dat daar een hele mooie haven is, maar de vaart er naar toe lijkt ons erg smal.
De kust hier bestaat uit een aantal lange parallelle eilanden. Die zijn nu met bruggen met het Mainland en elkaar verbonden. Als je klikt op locatie onderaan dit bericht krijg je google maps, dat is duidelijker dan tekst.
Het is altijd een leuke verrassing als de bus inderdaad komt. De rit is ongeveer 25 minuten, net als naar Lerwick, 
we gaan twee keer over een brug, eerst naar het eiland Trondra en daarna naar Burra en dan gaan we op Burra een heel eind naar het Zuiden, naar een brug die west en oost Burra verbindt. Daar stappen we uit.
De haven ziet er inderdaad prachtig uit en er is ook een camperplaats en een buitensport centrum, maar de voe er naar toe ziet er heel erg smal en ondiep uit.
We lopen terug naar het noorden, deels langs de weg, deels langs de kust.
Het eiland is zo smal dat je vaak aan twee kanten water ziet.
Er zijn rotsen en strandjes.
We komen in het vissersplaatsje Hamnavoe. Hier is ook een mooie haven, maar ook te klein voor onze boot, dus we zijn blij dat we hier lopend zijn.

Er is een heel leuke winkel, die doet ons echt aan 30 jaar geleden denken.
Ze schenken gelukkig ook thee, maar die moet je wel op een bankje buiten opdrinken.
Eigenlijk zouden we hier op de bus wachten, maar het duurt nog een uur voordat die komt. We lopen maar terug naar Trondra.
Het is wat verder dan verwacht naar de volgende bushalte en de weg is ook vrij druk, maar precies na een uur zijn we bij een bushalte en pikt het busje ons weer op. Dan zijn we snel terug in Scalloway.

donderdag 6 juli 2017

met de bus naar Lerwick

Donderdag 6 juli
Een grijze winderige dag, een mooie gelegenheid om met de bus naar Lerwick te gaan. Dat is hier vlakbij, er liggen alleen twee heuvelruggen tussen. Het is 20 minuten en de bus vertrekt hier bij de haven.
Bij het havenkantoor krijgen we de 5 pond terug, die we nog tegoed hadden voor het inleveren van de sleutel!
We willen allerlei dingen kopen, die we elders niet kunnen kopen zoals een nieuw courtesy vlaggetje voor Shetland, de oude is helemaal versleten.
We kopen er ook een voor de Orkneys, die hadden we nog nooit. Die is een beetje neppig, niet echt oud.
Verder heb ik een nieuw zwempak nodig, het oude vielen gaten in en de rek was eruit.
Het is natuurlijk ook heel leuk nog even langs de haven te lopen, al voelt het wel anders zonder boot. We spreken Nederlanders , die de Walkura kennen!
We bekijken ook nog wat dingen waar we 3 weken geleden niet aan toekwamen, zoals de prachtige bloementuin/bowlingbaan/midgetgolfbaan.
Ook het kasteel hadden we nog niet beklommen,
het uitzicht over de haven is mooi.
In het museum hadden we de botenhal nog gemist en allerlei zaken bekeken we nog wat beter. En we kregen nog nuttige informatie over verdere uitstapjes.
Ook aten we daar een heerlijke lunch ( ik kon echt niet alles op), het is de beste eetgelegenheid van Lerwick volgens ons.
De Boatingclub kunnen we nu helaas niet in.
Daarna onze geliefde wandeling langs de kust naar de Tesco. Daar kopen we wat lekkere dingen die in de dorpswinkels niet te vinden zijn.
De bus vertrekt vlakbij de supermarkt en via een snelle rit zijn we zo weer terug.
De buschauffeur heeft echt haast, hij vergeet te stoppen zodat we nog even moeten schreeuwen om uit de bus te kunnen.


woensdag 5 juli 2017

nog meer zomer in Scalloway

Woensdag 5 juli
Gisteravond kreeg Ronald een verzoek dat hij niet kon afslaan.
De dames roeiploeg kwam een roeister te kort, hij mocht invallen. Het viel nog niet mee het juiste ritme te vinden en ze gingen best ver. Na een uur kwam Ronald met blaren op zijn handen terug!
Vandaag een zomerse dag, ideaal om te wassen. 3 wassen worden moeiteloos droog buiten.
Ronald maakt ondertussen de boot schoon.
's Ochtends komen twee gigantische schepen de haven in, een imposant gezicht, maar het heeft ook een nadeel: de hele dag zitten we in de herrie van hun motoren, die laten ze draaien om haaks op de kant te liggen. Wat een rust als ze 's avonds weer weg zijn.
We doen ook nog flink wat boodschappen en bezoeken even het museum.
Ik vind de breiwerk historie het interessantst en
een vliegtuig dat iemand zelf gebouwd heeft en de geologie. Maar ik heb helaas nog steeds rugpijn, dus dan is museum bezoek niet zo fijn.
We kopen een ansichtkaart van het kasteel, die we posten in een antieke brievenbus. Nu maar hopen dat die nog in gebruik is.
Van de vrouw van de boot achter ons krijg ik een goed advies voor mijn rug, 20 minuten liggen in een bepaalde houding en het helpt! Gelijk even aan het zonnebaden geweest.

dinsdag 4 juli 2017

zomers Scalloway

Dinsdag 4 juli
Alweer een prachtige dag. We vertrekken om 7 uur van Papa Stour, want we moeten met zo min mogelijk stroom door de Papa Sound. Over het algemeen staat er niet veel tij op Shetland, maar dit smalle stukje water is het snelst stromende van heel Shetland, er kan 6 knoop staan.
Er staat nu bijna geen wind en stroom, maar toch staan er brekende golven. We varen op 2 motoren, want het beetje wind dat er staat is tegen.
Daarna is het halve wind naar het zuiden langs de prachtige kust. Het is jammer dat ik rugpijn heb, anders was het nog meer genieten. Gisteren waarschijnlijk te zwaar getild aan de bijboot met BBmotortje.
Het grootste deel varen we op het lichtweerzeil. We varen tussen prachtige eilandjes door naar Scalloway, de tweede stad van Shetland.
Het is wel te merken dat we weer in de bewoonde wereld komen: veel visboten op het water en we komen met 3 jachten aan in Scalloway.
We liggen aan een prachtig ponton en de temperatuur is zomers!
We hebben uitzicht op het kasteel, vroeger was dit zelfs de hoofdstad van Shetland.
We doen boodschappen in een winkel waar een paar karretjes zijn en meerdere soorten groenten en fruit en er is een bruinbrood!
Door de warmte gaat het ook weer beter met mijn rug gelukkig.

maandag 3 juli 2017

een top dag op Papa Stour

Maandag 3 juli
We beleven een top dag op Papa Stour.
Het is prachtig weer, ideaal om een wandeling rond het eiland te maken.
We klimmen eerst naar de hoogste top. Je hebt daar prachtig uitzicht op al de plaatsen waar we hier voor geweest zijn en waar we nog heen willen.
Daarna lopen we langs de westkust van dit vulkanische eiland. Door de enorme Atlantische golven worden er diepe kloven in de kust geslagen. Het gras ligt vol steentjes, die worden door de golven omhoog gegooid.
Ronald daalt een van de kloven af, deze is zonder touw te doen, bij andere hangt wel een touw.
Er zijn ook rots pilaren blijven staan. In de verte is het eiland Foula te zien.

Er zijn ook diverse tunnels onder de rotsen.
Het is een behoorlijk lange wandeling, als we 's middags terug komen bij de bijboot, moeten we eerst even afkoelen.
Aan boord is het ook heerlijk, we kunnen buiten eten.

zondag 2 juli 2017

Papa Stour 2

Zondag 2 juli
's Ochtends harde wind en regen, we maken er maar eens een luie ochtend van.
Maar om 12 uur breekt de zon door en neemt de wind wat af, ik wil meteen de wal op.
Er staat wel wat deining, dus landen op een strandje is wat spannend, maar we komen droog aan.
We gaan naar een prachtige baai aan de NW kant van het eiland, we zijn daar 5 jaar geleden ook geweest. 

Ons viel toen op hoeveel rommel daar aanspoelt, daar willen we wat aan doen. Vooral sinds we laatst een Jan van Gent gezien hebben die een groot stuk visnet meetorste.
We hebben plastic zakken bij ons om vuil te verzamelen.
In een uurtje hebben we ieder een zak vol, vooral met stukjes touw, die zijn het gevaarlijkst voor dieren.
Het is niet te zien op het strand , dat we iets gedaan hebben, maar het geeft toch een beetje een goed gevoel.

Ze houden hier elk jaar een grote schoonmaak actie, maar een dag later ligt het al weer vol, horen we van een schapenhouder.