donderdag 9 augustus 2012

dichtbij Port St Mary


2012-08-09 Woensdag
Prachtig windstil warm weer. Tijd voor bootwerk en huishoudelijke bezigheden.
We zien voor het eerst een Manx kat, zonder staart, niet echt een verbetering in het ontwerp.
Ook nog tijd om naar een museumdorpje te wandelen, het ligt bovenop de heuvel hier vlakbij, dus nog een hele klim. Het staat bekend om z’n huisjes met rieten daken.

Helaas wordt er net vandaag een film opgenomen voor een kinderprogramma op BBC : KNOTS
We mogen dus op veel plaatsen niet lopen. 
Gelukkig is er nog een leuke timmerman die veel weet te vertellen over handgereedschap, zelfs dingen die Ronald niet weet.

nog meer treinen


2012-08-08 Woensdag
Man heeft niet alleen een stoomtreintje, maar nog veel meer interessante treinen en trams. We kopen een dagkaart en kunnen zo met allerlei antieke nog werkende openbaar vervoer vormen mee.
We gaan eerst een uur met de stoomtrein naar Douglas, de hoofdstad van Man. Daar moeten we een heel eind lopen langs de brede boulevard.
We hadden wel een bus kunnen nemen of de paardentram, maar na een uur zitten is een eind lopen ook wel fijn en het is heerlijk zonnig weer.
Aan de andere kant van de boulevard staat de elektrische tram klaar. Daarmee rijden we een half uur langs de kust naar het noorden tot Laxey. We zijn in een open wagon gaan zitten, maar doordat er mist opzet is dat erg koud. We zijn blij als we er zijn en een warme mok koffie kunnen drinken voordat we verder gaan met weer een andere trein.
We gaan met een elektrische trein naar de top van de hoogste berg. Onderweg is het behoorlijk mistig, maar eenmaal boven is het zicht goed. We kunnen de noordpunt van Man helemaal zien en ook de Schotste kust. Boven blijkt het ook helemaal niet koud of winderig te zijn. Toch gaan we vrij snel weer terug, want het is anders niet weer te doen wat trein tijden betreft.
In Laxey bekijken we nog iets bijzonders: een enorm Wheel, een watermolen waarmee water uit de lood en zinkmijnen werd gepompt.
Terug nemen we een gesloten tram wagon en nu het helderder is , is deze rit ook mooi.
In Douglas zien we geen bus, dus maar weer lopen. Bij het stoomtrein station aangekomen, blijkt de laatste trein toch al weg. Ikhad de tijdtabel niet helemaal goed bekeken.
Gelukkig zijn er ook nog moderne bussen en zo zien we op de terugweg alles weer heel anders.

Rail Away


2012-08-07 Dinsdag
Het eiland Man staat o.a. bekend om de treintjes. We moeten echter eerst aan de juiste ponden zien te komen. Als je denkt dat in heel Great Britain dezelfde ponden zijn, kom je bedrogen uit. We hebben op Barra de laatste Schotse ponden opgemaakt en kwamen in Ierland even makkelijk aan boodschappen met euro’s. Maar zodra we in Noord Ierland komen, krijgen we op eens hele rare ponden uit de cashmachine, de Noord Ierse ponden. Die hebben we dus opgemaakt in Bangor. Nu op Man in Port St Mary,  blijkt er geen cashmachine te zijn. De supermarkt heeft een pinautomaat die het maar matig doet, niet met Mastercard, wel met Visa, maar dan is geen wisselgeld mogelijk.
Uiteindelijk in de snoep en souvenirwinkel die ook postkantoor is, moeten we iets verzinnen om te kopen voor 5 pond, voor we kunnen pinnen, valt niet mee als je op stap wilt. Het wordt een potje honing en een ansichtkaart. Eigenlijk iets te weinig, maar we krijgen dan eindelijk 50 ponden van het eiland Man.

We kopen kaartjes voor de eerst komende trein. Het blijkt een heel kort ritje naar Port Erin, aan de westkant van het eiland.
De stoomtrein is leuk en het station van aankomst ook. Port Erin is veel meer een gezellige badplaats dan Port St Mary. We drinken koffie in een cafeetje waar ook wifi is en ik krijg op mijn telefoon enorm veel verjaardagsmail binnen. Iedereen bedankt.

Het weer werkt ook mee, er zijn veel mensen op het strand en na een mooie wandeling rond de baai drinken we thee op een terrasje aan het strand. Het begint nu echt op vakantie te lijken.
Voorlopig is de wind niet goed om verder te zeilen, dus we genieten maar eens een tijdje hier.

een prima verjaardag


2012-08-06 Maandag
Het getij is elke dag wat later, dus we kunnen iets later opstaan dan gisteren. Toch is het pas 6.45 als we zeilen. 
Het lijkt wat donker en winderig, dus we vertrekken met een rif in het grootzeil.
We zeilen het eerste stuk dicht langs de Ierse kust. Die is laag met in de verte hoge bergen.
Het weer wordt steeds mooier, dus weer werk aan de winkel: lichtweer zeil hijsen. We zien het eiland Man al snel liggen.
De wind dreigt zelfs helemaal weg te vallen. Net als we de motor willen starten, steekt er weer een lekker bries op, nu zuidwest, het is halve wind, de koers waarbij we het snelst varen.   
We lopen regelmatig 10 knoop en hebben daarbij nog tijd om over de rand hangend film opnames te maken.
Echt verjaardagsweer dus !!!! Ik kook dan ook verjaardagseten : asperges met eieren en bacon.
Na het eten is het gedaan met het lichtweerzeil, het wordt aan de wind.
Het eiland Man is heel  groot, we zijn er pas aan het eind van de middag. We zien een schip van Wagenborg als we bij de zuidpunt zijn.
De stroom komt dan ook tegen te staan.  Er staat wel 3 knoop stroom tegen, met 5-6 knoop zeilsnelheid schiet het niet op. We moeten een gijp maken om de vuurtoren te ronden. Het lijkt een goed idee om het lichtweer zeil weer te zetten en het grootzeil te strijken. We zijn iets te vlot met de gijp en het kost daarna moeite om vrij te zeilen van de vuurtoren, ik moet steeds tegen een gijp aan sturen en Ronald houdt het zeil uit zodat het niet bak slaat. 
We zijn blij en ook wel bekaf van de spanning als we eindelijk de vuurtoren voorbij zijn. De stroom wordt dan ook wat minder. We zijn spoedig daarna bij Port St. Mary waar prachtige moorings liggen. Te moe om meteen de wal op te gaan, die zien we morgen wel.

zondag 5 augustus 2012

naar Louch Belfast


2012-08-05 Zondag
We staan om 5.30 op om optimaal van het tij te profiteren. De wind is ook goed: Noord 2-3
Er staan ondanks het rustige weer toch beste draaikolken tussen Rathlin eiland en de vaste wal van Ierland.
We hebben wel 5 knoop stroom mee en varen over de grond 11 knopen!
Dat het alltijd nog sneller kan bewijst de veerboot naar Larne, die gaat 29 knopen.
Er is nog wel een min puntje: het regent.
Maar als we Louch Belfast naderen begint de zon te schijnen en de zeilen en onze pakken worden weer tamelijk droog. We leggen 45 mijl af in 7 uur, waarvan we 17 mijl gekregen hebben van de stroom. Dus de zeilsnelheid was 4 knoop, de gevaren snelheid 6 knoop gemiddeld.
We gaan naar Bangor, naar een marina, dat is wel eens makkelijk en de prijs valt nog mee £30. Daarbij kun je gratis douchen en hebt beveiligd internet . De supermarkt is open op zondag en vlakbij.
De haven en omgeving zijn mooi, maar de stad is niet echt interessant ondanks verstrekte stadswandeling. Veel kermis en dergelijk vermaak. En een echte stad, dat zijn we niet meer gewend.
Een treintje met   “stoom” geluid  en zwanen waarmee je kunt rondvaren zijn natuurlijk best aardig