zaterdag 10 juni 2017

Whitehall 2

Zaterdag 10 juni
We maken een mooie wandeling langs de kust, 

er zijn lage kliffen met stenen of strand ervoor.
Er zijn ook kleine meertjes achter strandwallen. 
Hier zwemmen baby bergeendjes..
Voor de kust eidereendjes in een crèche.
Er zijn ook veel scholeksters.
Ook zien we een bontbekplevier.

Bij de boot worden de zwarte zeekoetjes steeds driester, ze beginnen te paren. We zijn hier veel vroeger dan andere jaren, toen hadden ze al jongen.  

Whitehall

Vrijdag 9 juni
Het weer kan snel omslaan. Vannacht en vanochtend harde NO wind en regen.
Gelukkig ligt de boot wel rustig achter de pier. We hebben een takel nodig om de boot bij de wal te trekken als we van of aan boord willen.
We zien de zwarte zeekoetjes gelukkig weer op de kade, misschien is het nog te vroeg in het jaar, ze hebben nog geen nesten. Er zijn wel spreeuwen met jongen.
De Fishmarket, die een paar jaar geleden is omgebouwd tot tearoom, heeft uitstekend internet, we zitten daar al vroeg. De homemade cakejes zijn nog uitstekend.

's Middags wordt het droog en de wind neemt af.In de voormalige Fishmarket is nu een lunch/tearoom hier kun je heerlijk zitten en er is ook nog goed internet.
's Avonds gaan we naar het huis in aanbouw van Robin en Jennifer, het is enorm opgeschoten sinds ons bezoek 2 jaar geleden. We krijgen ook nog heerlijk eten bij hen.

Orkneys

Donderdag 8 juni
Na regen komt zonneschijn. We passen ons aan aan de windvoorspelling en het tij. We vertrekken om 4 uur uit Wick.
De wind is eerst NW 2, mooi om de haven uit te varen, de uitgang ligt op het oosten.
We hebben stroom mee tot de Pentland Firth. Helaas is de wind erg zacht en laten we 1 motor draaien, we moet het tij wel halen. Het is zo vroeg erg koud. Maar gelukkig komt de zon door en wordt het in de loop van de dag steeds warmer.
We zijn met de kentering , om ongeveer 7 uur dwars van de Pentland Firth. We hebben het nog nooit zo rustig daar gezien.
Daarna stroom tegen en bijna geen wind. Dat wordt nog een paar uur motorzeilen.
Gelukkig steekt om 12 uur, als we bij Copinsay zijn, oosten wind op.
Nu is het verder mooi zeilen.
Af en toe proberen we het lichtweerzeil, maar daarmee komen we niet hoog genoeg. Heel wat keertjes rollen we het uit en weer in.
Al snel komt de vuurtoren te zuiden van Stronsay in zicht en 
daarna op Stronsay het huis van Robin en Jennifer. Hij ziet ons ook zeilen met de verrekijker.
Daarna is het nog een heel eind langs de kust van Stronsay
Ook moeten we nog om Papa Stronsay heen voordat we in Whitehill, de haven, aankomen.
We varen vrij dicht langs de kant. Opeens vast in een kreeftenkorf. Doordat het bijna laagwater is, drijft de lijn waarmee hij vast zit horizontaal.
Het lukt het grootzeil voor de wind te strijken en daarna de motoren achteruit. Met de pikhaak krijgt Ronald de lijn voor het roer weg.
Een paar minuten later weer vast !!!! Nu zit het touw zelfs klem. Gelukkig lukt het ook deze keer weer los te komen zonder mes.
Als we bijna bij de haven zijn komt een motorboot ons tegemoet varen. Het zijn Robin en Jennifer met de eigenaar van de boot! Om 16 uur liggen we afgemeerd in Whitehall.
Het wordt meteen gezellig als we vastliggen aan de kade. Alleen missen we de zwarte zeekoetjes, er nestelen nu spreeuwen in de kade muur. De zeekoetjes zitten wat verderop.


woensdag 7 juni 2017

Wick 4

Woensdag 7 juni
Het verwachte slecht weer is nu echt losgebarsten. De hele nacht en ochtend harde regen en wind.
Gelukkig liggen we in een heel beschutte haven en hebben we nergens last van.
Het museum is maar 100m van de haven, daar brengen we de ochtend door.
Het is een stuk groter geworden als 5 jaar geleden, er is nu meer over de haringloggers en vuurtorens te zien. 
We vinden ook een apparaat waar we de functie niet van begrijpen. De dames van het museum weten het ook niet, maar ze hebben een catalogus en zoeken het op. Het blijkt een machientje waarmee je elektrische vonken kunt maken.
Er is ook modern glaswerk uit deze provincie.
's Middags wordt het droog. We halen weer wat boodschappen, ook wandelen we nog wat langs de kust.
De rivier is door alle regen een woeste stroom geworden.
De zee heeft nog witte koppen.
Er wordt hier door iedereen goed voor de boten gezorgd, de roeiboot wordt meteen leeg gehoosd.
's Avonds als we nog eens langs de rivier willen wandelen, blijkt het pad onder water te staan.


dinsdag 6 juni 2017

Wick 3

Dinsdag 6 juni
De naderende depressie is nu echt in de buurt. Het regent de hele dag.
's Ochtends nog vrij zachtjes, 

we maken een wandeling langs de rivier en daarna naar de Tesco, een super grote supermarkt aan de rand van de stad. Dit is een echt Engelse supermarkt en dat is interessanter dan de Lidl. Hier zijn andere producten te koop als in Nederland en er is ook meer keuze als bij de COOP dichterbij de haven. Ze verkopen niet alleen eten, maar ook kleding en magnetrons en speelgoed, keukengerei, etc. Een waterdichte wandelbroek voor Ronald verkopen ze niet. We drogen wel weer wat op.
Maar tegen de tijd dat we terug zijn bij de stad, zijn we weer nat.
Bij een winkel waar ze kilts verkopen en waar ook de Tourist info zit, blijken ze wel waterdichte broeken te verkopen.

Ronald voelt zich weer een stuk beter.
Toch blijven we de hele middag aan boord. Helaas doet met het slechte weer het internet het niet. Gelukkig heb ik gisteren wel een paar boeken van de bibliotheek kunnen downloaden op mijn e-reader.

De zonnecellen doen ook niet genoeg met dit weer. Dus we pluggen maar eens in op de walstroom. De kachel slaat regelmatig aan, zodat binnen alles gezellig droogt.
's Avonds met hoogwater doet internet het gelukkig wel. Hebben we toch nog contact met de buitenwereld.

maandag 5 juni 2017

Wick 2

Maandag 5 juni
Een mooie haven dag.
Boodschappen doen, het is een prachtige wandeling

De was doen, weer een mooie wandeling, benzine halen idem. Zicht op de havenzeehond, die bijna aan boord springt bij vissers.
's Middags dan nog een prachtige wandeling langs de kust naar The Old Wick castle.
Op de terugweg komen we boven de haven langs een mooi gebouwtje waar vroeger de pilots uitkeken.

zondag 4 juni 2017

Wick

Zaterdag 3 juni
Omdat de weersvoorspelling prima is vertrekken we om 9 uur uit Stonehaven, met het plan om in 1 ruk door te varen naar Wick, een tocht van 100 mijl.
Eenmaal buiten de haven blijkt de wind tegen ipv mee.
We kruisen met 1 motor erbij zodat de slagen wel goed zijn, maar met weinig wind en ook nog wat stroom tegen, schiet het niet echt op. Pas om 12 uur zijn we bij Aberdeen, 10 mijl van Stonehaven.
Het is ook nog mistig geworden.
Aberdeen willen we absoluut niet in, dus maar door. De wind ruimt gelukkig iets naar oost, zodat het bezeild is. Maar de wind is zo zwak dat we de meeste tijd een motor erbij houden.
Er moet dus regelmatig benzine bijgevuld worden.
Om 17 uur zijn we bij Peterhead. Er varen veel suppliers in en uit.
Op zich is hier wel een prima jachthaven, maar met de voorspelling van slecht weer voor de komende week, willen we hier toch geen week vastzitten, zo gezellig is de haven nu ook weer niet. Dan liever een week vast in Wick.
Gelukkig steekt de ZO wind eindelijk op en komen we rond de kaap. Het gaat wel langzaam, want door de trage vorderingen 's ochtends, hebben we hier nu flink wat tij tegen staan. Meer dan volgens de Reeds en de plotter.
Tot Fraserburgh gaat het lekker op het lichtweerzeil.
Dan ruimt de wind en komt te scherp in. Als we net de fok uitrollen draait de wind zelfs 180 graden en is weer tegen. Dus maar weer een motor aan.
Het slaapt wonderlijk goed met het geronk van een motor. Het is een heel vlakke zee, dat maakt het rustig. Het is ook een prachtige nacht met een heldere maan en het wordt op deze breedte ook niet echt donker.

Zondag 4 juni
In de loop van de nacht kunnen we wel weer een stuk zeilen, maar nu worden we opgeroepen door een guard schip, we moeten een omweg maken om een windpark in aanbouw. Gelukkig maar een mijl.

Om 11. 30 komen we aan in Wick.
Deze haven is heel beschut en de omgeving is heel leuk om een tijdje door te brengen. Het is onze favoriete haven. De havenmeester kent ons nog, hij staat al klaar om de landvasten aan te pakken. deze keer liggen we in een box, er zijn maar 3 bezoekende jachten.