vrijdag 27 juli 2012

de volgende depressie


2012-07-27 Vrijdag
Het waait weer hard en er vallen ook heel stevige buien.
Tussen de buien door slagen we erin water te halen en benzine en boodschappen.
Gelukkig verbruiken we dit jaar heel wat minder benzine dan vorig jaar. Hier is veel meer wind om te zeilen dan in Noorwegen.
Tijdens de buien maar weer lezen en pannenkoeken bakken, het brood is weer eens op. Zelfs de supermarkt heeft niet veel, er zijn waarschijnlijk te veel vakantiegangers voor het formaat van deze supermarkt.

donderdag 26 juli 2012

met de bus rond Barra


2012-07-26 Donderdag
We gaan met de bus het eiland rond. Heen via de westzijde, daar zijn veel stranden en ook wel badgasten. Al is het geen zwemwater hier, het water is 12 graden. Wel al een stuk warmer dan Shetland trouwens, daar was het 9 graden. Hier wordt echter wel gesurfd. En er wordt gekanoed en ook wel gesnorkeld.
We stappen uit bij het vliegveld aan de Noordpunt van het eiland Barra. De landingsbaan bestaat uit een breed strand dat 2x per dag overstroomt. De vliegtijden zijn aan het getij aangepast. Helaas zagen we geen vliegtuig.
We wandelen een stuk terug naar de voorgaande halte en zien onderweg een Wharram catamaran in een baai liggen. Later vertelt een buspassagier ons, dat de boot van de lokale dokter is, in Thailand gebouwd en hier naar toe gezeild. De boot ziet er goed uit.
De busreis terug, langs de oostzijde,  verloopt niet helemaal zoals het hoort, de bus chauffeuse stopt opeens en doet de motorkap open. De bus lekt koelwater. Met water van een naburig huis wordt het aangevuld en komen we weer veilig terug in Castlebay.

woensdag 25 juli 2012

Castlebay nader bekeken


2012-07-25 Woensdag
We beginnen met een bezoek aan het kasteel Kisimul.
Met een bootje wordt je erheen gebracht.
Het is een verrassing, heel huiselijk met een knusse binnenplaats
En zelfs een bewoonbare slaapkamer met badkamer.
Het blijkt dat het middeleeuwse kasteel een tijd een ruïne geweest is en uit de famiel Macneil verdwenen was. In de 20e eeuw is het door de familie, die nu in Amerika woont, terug gekocht en weer opgebouwd.
In het Heritage centrum zien we later een film over een bijeenkomst van de hele familie met leden uit o.a. Canada en Nieuw Zeeland.
Verder wordt de dag nuttig besteed: we brengen de was bij een vrouw, die kunnen we morgen schoon weer ophalen en we douchen bij het zwembad, samen in een enorme ruimte, ook geschikt voor invaliden. Vooral voor onze haren is dat een enorme verbetering. Zwemmen slaan we deze keer over, er draait disco muziek en er zijn veel kinderen.

dinsdag 24 juli 2012

Castlebay Barra


2012-07-24 Dinsdag
Om 7 uur op, om 8 uur onderweg. De wind is Zuidwest 4, welliswaar tegen, maar niet te hard.
Het gaat lekker eerst met een rif in het grootzeil, maar later onder vol tuig. We kruisen vrij dicht onder de kust van de eilanden South Uist en Eriskay en later Barra.
Het klaart ook geleidelijk wat op.
Om 13.45 zijn we in Castlebay en maken we vast aan een mooring. Er liggen hier wel 12 moorings, maar er zijn er maar 3 bezet. We hebben uitzicht op het kasteel.
We gaan al snel de wal op, linea recta naar de supermarkt. Lekker weer vers fruit en yoghurt.
Daarna ook meteen naar de Tourist Information, dan zijn we  klaar voor werkzaamheden en rondkijken.

wachten op goed weer


2012-07-21 zaterdag
Havendagen  zijn meestal drukke dagen. Vooral met het vooruitzicht van slecht weer, moet alles geregeld worden.
In de eerste plaats boodschappen. Ik heb een hele lijst, maar op de Hebriden  mag je blij zijn als je de meeste dingen kan kopen. Hier is geen yoghurt en  geen muesli , dat wordt dus weer havermoutpap ontbijt de komende dagen. Als enige groente is er een armetierig struikje broccoli en er is geen bier! Al het bier is waarschijnlijk gisteren opgegaan, er was toen een bruiloft.  Bacon en lamskarbonades zijn er genoeg, dus gewoon geen gebied voor vegetariërs. Ook kun je overal whisky en andere sterkedrank in de kruidenierswinkels kopen.
Daarna nog eens met de bijboot naar de pier, nu om water in jerrycans te halen. We ontdekken nog een winkel, hier is de sortering groente groter, er is ook sla en paprika en er zijn tomaten.
’s Middags nog eens naar de wal, nu met de laptop in een waterdichte tas en zeilpakken aan, want het is al begonnen met regenen. Het internet aan boord is er mee opgehouden.
Het is opeens een enorme drukte in het dorp, de veerboot komt. Er staan rijen auto’s, waar ze allemaal vandaan komen? Het hele eiland loopt leeg.
Er komen waarschijnlijk ook weer veel nieuwe, want het internet café loopt ook opeens vol, vooral met hongerige mensen, lekker internetten is er niet bij, dus we zijn vrij snel klaar en hijsen de bijboot stormvast aan dek.
De avond wordt niet echt saai, we horen opeens geschreeuw op de berg naast de boot. Er lopen wel 10 man met honden. Alle schapen worden bij elkaar gedreven. Een heel gedoe in de heide en hoge varens en grote rotsblokken. 1 Schaap komt zelfs in de zee terecht en haar lam springt haar achterna. Gelukkig wordt ze er door een man weer uitgedreven met een lange schaapherderstok met haak. Uiteindelijk worden de schapen naar een dal gebracht.

2012-07-22 Zondag
De hele dag zitten we in de kajuit, het waait windkracht 7-8 en het regent.
Gelukkig heb ik een spannend boek en Ronald heeft het druk met het vertalen van het nieuwe Engelse vogelboek. Goed dat er Latijnse namen bestaan.
’s Avonds zien we even de zon. Lang geleden dat we een zonsondergang zagen,  meestal verdwijnt de zon achter bergen hier.

2012-07-23 Maandag
Wasdag. Sedert Stornoway geen wasmachine meer gezien, dus maar eens als mijn oma aan de gang: grote pan op het vuur en de was koken met een stukje zeep, want een heel flaconnetje wasmiddel is wat veel. Alleen gewassen wat echt op was, de rest bewaren we nog even. Het weer wordt geleidelijk beter, dus het droogt ook nog buiten.
’s Middags zelfs zo rustig dat we weer de al op kunnen, ook wel weer eens lekker.
Ook bij de buren op bezoek. Die zijn met hun boot al eens 4 jaar in Zuid Amerika geweest, Patagonie. Dat is te zien aan de uitrusting van de boot. De boot is best klein, maar van alles voorzien.