dinsdag 9 augustus 2011

wachten


9 aug, wachten op beter weer
Het woei een stuk minder vandaag en af en toe scheen zelfs de zon. Een paar jachten die echt op tijd stonden vertrokken. Maar de voorspelling is niet erg goed voor de rest van de week,en er is niet echt een plek waar we heen kunnen om de volgende harde wind veilig te zijn, vooral omdat de verwachting harde oosten wind is, dat is de enige wind die je niet wilt hebben aan de Schotse oostkust.
Maar we hadden het museum in Kirkwall nog niet gezien, en dat was groot en heel interessant. Een bezoek aan de bibliotheek en de Tesco is ook altijd leuk, dus de dag kwam wel weer om, zeker ook door een goed boek.

maandag 8 augustus 2011

herfstachtig

8 aug. Herfst
Vannacht woei het weer hard en het regende enorm, zelfs in de marina lag het niet echt rustig.
Zeilend het eiland verkennen is dan ook geen optie. We kopen een dagkaartje voor de bus.
Eerst gaan we naar de westkant van het eiland, naar de plaats Stromness. Iets kleiner dan Kirkwall , maar wel mooier behouden. 
Vooral de huizen langs het water met allemaal eigen piertjes en hellingen zijn mooi.
Gelukkig regende het niet meer hard en konden we lopen naar de doorvaart tussen het Mainland en Hoy. Dit is een van de ingangen van Scapa Flow. 
Er staat hier veel stroom en het is vaak heel moeilijk om hier naar binnen of buiten te varen.
Toen we voldoende uitgewaaid waren bezochten we het museum. Behalve veel materiaal van WO II was er ook heel veel over ontdekkingsreizigers. Vele hadden Stromness als uitvalsbasis, vooral voor de tochten naar Labrador. 
Er was heel mooi kralen werk van de Indianen en snijwerk van de Inuit en ook de aller oudste opblaasboot.
Daarna namen we de bus helemaal naar de oostkant van het eiland. We wilden graag de Churchill barriers zien. Die zijn opgeworpen nadat een Duitse U-boot een Brits oorlogsschip, The Royal Oak, had getorpedeerd in de baai van Scapa Flow. De doorvaarten waren eigenlijk al gebarricadeerd met scheepswrakken en stalen netten, maar de U 47 was er toch binnen gekomen.

Vanuit de bus konden we de dammen goed zien en ook de wrakken die er nog lagen.
We namen bij het eindpunt vrijwel meteen dezelfde bus weer terug, want daar woei je echt uit je pak en het was ook weer gaan regenen en er was ook niks bijzonders daar te zien en geen enkele beschutte plek te vinden.
Aan boord is het weer lekker, zelfs de accu’s zijn vol zodat de kachel lekker kan branden en de computer aan.

het mooie weer is even op

7 aug, regenachtig
Het weer bleef helaas maar heel kort mooi. Maar we vermaken ons toch goed.
Er is hier een actieve sailing club met een prachtig clubgebouw. Gisteravond was hier, ter gelegenheid van de regatta , live muziek. Een band die echt leuk Schotse folkmuziek speelde en ook wel af en toe wat moderners. Er werd ijverig gedanst door de mensen die dat konden en later ook door degenen die het niet konden. Zelfs ik heb wel even gedanst, dus het was echt een mooi verjaarsfeest.
Ze hebben hier nog wat meer originele bootjes die zeilen, dan in Lerwick. Beetje ander model trouwens.
Vandaag, zondag, was het nogal rustig in de hoofdstraat, maar ook hier is de moderne tijd begonnen: in de loop van de middag gingen steeds meer winkels open.
We bekeken nog eens de kathedraal. Na het lezen van allerlei folder en het zien van een film over de geschiedenis, zie je veel meer,
De zandsteen is niet echt sterk, door de regen is een hoop weggespoeld.
De viltenkleden zijn heel interessant, gemaakt door schoolkinderen, gebaseerd op heel oude sages.