vrijdag 8 juli 2011

toeristisch in Norheimsund


8 juli, een toeristische dag
’s ochtends liepen we naar de werf waar nog originele Hardanger boten gebouwd worden. Dit project is bedoeld om jongeren met problemen weer aan een normaal leven te helpen. Het is zeer geslaagd en er worden veel boten en bootjes geproduceerd voor de verkoop.
Grote boten die vroeger voor vracht gebruikt werden.
En kleine. We zagen ook een film over het leven in het tijdperk toen er nog geen motorschepen waren.
De touwslagerij is enorm en er worden cursussen gegeven over touw maken.
’s Middags wandelden we naar een beroemde waterval waar je onder het water door kunt lopen.
Tussen door deden we nog allerlei klusjes zoals wassen, boodschappen en lichtweerzeil repareren. Het is een ideale haven met alles dichtbij en heel prima verzorgd.

donderdag 7 juli 2011

naar Norheimsund


7 juli, plotter op zwart
Hoe mooi de natuur ook is diep in een fjord, ik voelde me daar toch wel wat opgesloten en het gebrek aan internet valt ons na een paar dagen toch ook zwaar.
We waren blij dat we weer meer lucht zagen toen we de Maurangerfjord uitvoeren.
Wel een domper was dat de knoppen van de plotter het opeens helemaal niet meer deden. We konden hem ook niet uitzetten. Uiteindelijk de stekker er maar uitgetrokken. Toen we weer aansloten, kregen we alleen maar het Raymarine scherm en daarna zwart. Daar werden we niet vrolijk van. We hebben van de fjord geen kaarten en ook voor de verdere reis zagen we het niet echt zitten zonder plotter.  Met de kaarten op de computer konden we gelukkig wel verder naar Norheimsund.
We hadden een deel ook nog wind mee en konden op het lichtweerzeil varen met veel zon.
Zonder motor geraas maar eens gebeld met de leverancier van de plotter. Die wist te vertellen dat er een reset mogelijkheid is, maar hij wist uit z’n hoofd niet hoe. Hij zou terugbellen als hij het gevonden had. Ronald ging ondertussen het boekje maar eens bestuderen en voordat we bij Norheimsund waren vond  hij het. Alleen waren we wel al onze instellingen kwijt. Maar met het binnenvaren was het toch wel handig weer een plotter te hebben.
Norheimsund heeft prachtig uitzicht op de Hardangervidda, een hoogvlakte waar nu nog veel sneeuw ligt.
Bij het binnenvaren zagen we ook al snel de boot van oude zeilvrienden van ons liggen. Zij wonen in Zwitserland en laten hun boot ’s winters hier. Helaas komen ze pas over een week. Het is hier wel heel leuk, we vinden een haven met wat meer boten toch gezelliger dan een afgelegen dorpje waar ze nog nooit een zeilboot gezien hebben.

Haugesund naar Flatebo

3 juli, goede wind
’s nachts regende het hard in Haugesund en daarbij slapen we altijd lekker, gelukkig werd het ’s ochtends droog en vertrokken we op tijd.
De oude gebouwen staan nog steeds langs de waterkant, maar er is heel wat moderns bij gebouwd aan de andere zijde.
We zijn blij dat we weer eens echt lekker kunnen zeilen, met windkracht 3 uit het noordwesten is het bezeild naar de ingang van de Hardangerfjord.
Ook de fjord in is het bezeild. De wind nam wel af en toe wat af zodat we toch nog wat motorden maar het meeste konden we zeilen, op het laatst zelfs voor de wind.
Boven de bergen hingen lage wolken, maar af en toe kwam de zon een beetje door en was het vrij warm.
We zagen veel fishfarms langs de oevers, daar komt dus de zalmfilet vandaan.
Na ruim 20 mijl was het al ver in de middag en vonden we een mooi rustig anker plekje.

4 juli, het landschap wordt steeds imposanter
Er hingen nog steeds dramatische wolken, maar het was droog  en het was gelukkig bezeild verder de fjord in.
Aan het begin van de middag kwam er een stukje blauwe lucht!
We voeren een smalle fjord in en de rotsen werden steeds steiler.
Het werd zelfs warm.
Ook werden wat van de hoge toppen zichtbaar.
We kwamen bij het eiland Snilstveitøy, tegenover de plaats Rosental. Hier waren we 30 jaar geleden ook eens.
Het is ook hier wel moderner geworden met een aantal zomerhuizen en een nieuwe steiger, maar er was nog wel een heel oud winkeltje met een man die geen woord Engels sprak, maar we hebben wel wat kunnen kopen.

5 juli, hitte golf in Noorwegen
Vandaag was het zonnig en warm, de toppen van de bergen waren zichtbaar boven spiegelglad water van de fjord.
Alles leek wel hetzelfde als 30 jaar geleden, toen passeerden we de waterval aan het begin van de Maurangerfjord ook met prachtig weer.
 Bij Flatebø konden we Tortuga vastmaken aan een stukje kade, dat was er vroeger nog niet. We zijn er blij mee, want van ankeren zijn we nog steeds een beetje bang.
Tortuga lijkt piep klein bij de gigantische bergen.
Er is nog meer veranderd blijkt, waar vroeger een doodlopend weggetje was, wordt nu hard gewerkt, er liggen enorme bergen steenslag, er wordt een tunnel van 10 km  gemaakt!
Het oude weggetje is er gelukkig nog wel en we klimmen 3 kwartier omhoog. De brug over de rivier is nog hetzelfde.
Onze conditie is niet meer zoals vroeger, toen liepen we de eerste dag meteen tot een stuwmeer, nu was ik door de hitte halverwege echt wel op. We waren blij toen we weer bij de boot waren.

6 juli, ideaal wandel weer
We vertrokken al om 8 uur voor een lange wandeling berg op. En dat ging heel goed.
We waren nu wel goed voorbereid en hadden tassen met eten en drinken en warme kleding bij ons.
Na ruim 2 uur waren we bij een meer met uitzicht op een gletsjer.
Hier had Ronald 30 jaar gelden gevist op forel en dat wilde hij natuurlijk weer proberen. Een goede kunstvlieg kiezen is moeilijk. Ik wandelde nog wat verder langs het meer, maar klom niet zoals vroeger helemaal naar de gletsjer.
Het water was niet meer zo koud als toen, je kon je voeten er insteken zonder dat ze afvroren. Er lag nog wel wat sneeuw langs de weg, maar geen ijs in het meer.
In het meer ving Ronald uiteindelijk niks, maar op de terugweg, vrij dicht bij het dorp, ving hij in de rivier een aantal mooie forelletjes. Helaas te klein voor de pan.