woensdag 27 augustus 2014

het gezellige leven in Nederland

27 augustus
We genieten van alle gezelligheid, eerst 2 dagen Amsterdam met vele bezoekjes aan familie en vrienden en leuke stadswandelingen en nu Monnickendam, met hetzelfde doel, plus goed internet en een supermarkt en wasmachine. ook nog mooi weer erbij, Nederland is zo gek nog niet.

foto's genomen op de oceaan

We kregen vandaag foto's gemaild die een frans jacht van ons gemaakt heeft in een windstilte midden op de oceaan. Email adressen hebben we over gegooid mbv sinasappels.


zondag 24 augustus 2014

het valt altijd een beetje tegen

Zaterdag 23 augustus
We vertrekken om een uur of 7 van achter onze plek achter de pier van Folkstone, na een mooie rustige nacht.
Het weer is prima, wind NW 3-4.
Om 8 uur varen we langs Dover. We worden wel even opgeroepen door de haven autoriteiten: we moeten de haven ingang niet belemmeren voor 4 veerboten die eraan komen. Nog nooit zo veel tegelijk gezien.
We varen een koers naar NO en passeren nog een echt lichtschip: East Goodwin, vast een van de laatste die bestaan.
's Middags wordt het weer wat minder, er vormen steeds meer buien en we blijven bezig met de zeilen, reven, ontreven, zelfs grootzeil strijken in een heel donkere bui, van halve wind naar aan de wind en weer terug. We varen steeds zo'n 8-9 knoop dus slapen doen we nog niet.
's Nachts komen we midden op de Noordzee op een kruispunt van scheepvaart routes, gelukkig volgen ze allemaal goed de gebaande wegen en is ontwijken niet al te moeilijk.
Zondag 24 augustus
Om 1 uur kunnen we afvallen richting IJmuiden, het wordt nu ruime wind en de boot vaart rustiger.
Ook zijn we voorbij de grootste drukte van schepen voor Antwerpen en Rotterdam en zijn de buien opgelost en weg getrokken.
We slapen om de beurt een uurtje.
Dichter bij IJmuiden wordt het wel weer druk, schepen die vertragen en van koers veranderen om daar de route naar de ingang in te kunnen.
Ook zijn er weer buien. Nu valt de wind weg na de buien. In zicht van de haven wil je niet dobberen, dus we starten 1 motor. Zo komen we om 10 uur tussen de pieren. We hebben ruim 26 uur gevaren over 146 mijl.
Tot onze verrassing staan er mensen te zwaaien bij de sluis. We hadden wat smsjes gestuurt, maar je weet nooit of er iemand komt. 
Heel leuk Ronalds tante Corien en onze vriend Piet weer te zien. Voor ons meteen een mooie pauze. De marechaussee komt ook nog paspoorten bekijken.

Om 12 uur varen we verder, op de fok het hele Noordzeekanaal. Om 15 uur maken we vast bij de werf van Rehbergen, daar zetten we de klokken van GMT naar Nederlandse tijd, het is meteen bier tijd! Toch nog niet helemaal rustig, we moeten een keer verhalen, de catamaran die de 24 uurs race heeft gewonnen moet daar aan de steiger. Maar gelukkig is er altijd nog wel plek voor een multihull hier op de gezellige werf.