zondag 14 augustus 2011

we hebben genoeg van Kirkwall


10 aug, weg uit de drukte
Na 4 dagen Kirkwall hadden we wel genoeg winkels en mensen gezien en het havengeld liep ook wel erg op met £24 per dag.
Omdat de wind niet goed is om naar het vaste land van Schotland te varen, besloten we 3 mijl te moteren naar Shapinsay, net tegenover Kirkwall. Daar liggen prachtige stevige moorings waaraan je gratis mag liggen.
De weldadige rust beviel ons meteen al.
Toen we na de lunch naar de wal waren gevaren, kwam daar opeens een heel bijzonder boot aan roeien. De man, een Amerikaan, bleek net 6 uur geroeid te hebben vanaf het noordelijkste eiland van de Orkneys , hij was ook al op Fair Isle geweest en op Shetland. Eigenlijk wilde hij naar Far Oer, maar de wind zat teveel tegen, na 40 mijl had hij dat opgegeven. Als je meer over zijn avonturen wilt weten, hij heeft een website, zoeken op Northern Reach, Chris Duff.
We nodigden hem meteen uit voor thee en brood bij ons aan boord. Daarna kon hij het laatste uurtje naar Kirkwall wel weer aan.
Daarna gingen we opnieuw naar de wal. Het eiland heeft een kasteel, niet heel oud en een dorp speciaal gebouwd voor de arbeiders  van het kasteel en de mensen die verhuizen moesten om plaats te maken voor het kasteel. Er zijn allemaal nep vestingwerken, wel grappig en we zagen voor het eerst sinds tijden weer eens een bos (je).

Daarna liepen we ook nog naar een oude watermolen. Deze bleek door de eigenaar helemaal gerestaureerd te zijn, hij wist er van alles over te vertellen. Hij was ook nog pottenbakker, dus het was een heel geslaagd uitje. Veel interessanter dan de winkels met crafts in Kirkwall.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten