zaterdag 2 juli 2011

Gered door de reddingsboot !!!!!

30 juni, gered door de reddingsmaatschappij
Het woei vrij hard, noord 5-6 , maar de zon scheen weer, dus alles was weer een stuk gezelliger.
We voeren op de motor een paar mijl naar het noorden door de Karmoy fjord, tot een plek waar de oudste kerk van Noorwegen staat: Avaldsnes.
Er bleek nu ook een Vikingmuseum te zijn. We gingen voor anker omdat er al een paar bootjes bij de steiger lagen, het was 8 meter diep en wel beschut.
Rustig wandelden we naar het kerkje en we beken het museum met film en audiotour.
Toen we weer zicht naar buiten hadden , was de schrik groot: onze boot lag niet meer op de ankerplaats, maar dreef midden in de fjord.
We hadden geen motortje aan de rubberboot, dus we zagen het niet zitten om naar de boot te roeien in de harde wind.
Een vrouw van het museum belde de reddingsmaatschappij voor ons. Daarna liepen we terug naar de rubberboot. De reddingsboot was nog niet in zicht en onder hoge wal zag het water er wel rustig uit, dus we gingen toch maar roeien richting boot. Het viel niet mee dichterbij te komen, Tortuga dreef ongeveer even snel.
Gelukkig kwam de reddingsboot vrij snel en kwam langzij Tortuga en hield haar op de plaats tot wij er ook waren. Toen konden we de motoren starten en het anker ophalen en op eigen kracht terug varen naar het museum eiland.
Nu bonden we vast aan de steiger. Na een kopje thee om bij te komen liepen we nog eens naar het museum om de dames daar te bedanken en we bekeken ook nog het Vikingdorp.
’s Avonds hadden we de 2 Vikingen uit het dorp bij ons op bezoek.

1 juli, een dag bij de Vikingen
Omdat het windkracht 6-7 uit het noordwesten was, de kant waar we heen willen, bleven we heerlijk een dagje liggen aan de stevige steiger bij het Vikingdorp.
Ronald markeerde de ankerlijn zodat we weten hoeveel lijn we precies hebben uitstaan. We hopen niet nogmaals een krabbend anker mee te maken.
Ik filmde de mooie soorten wier wadend in het water van 10 graden.
’s Middags  bekeken we de kerk, tot nu toe was dat niet gelukt omdat die gesloten was, onze boot in nood was, toen was er een begrafenis en konden we er ook niet in, maar na eerst boodschappen halen, was de deur eindelijk open.
Daarna intensiveerden we het contact het de Vikingen. We kregen een privé rondleiding in het botenhuis
en ik leerde een soort breiwerk met een naald.
Ook hadden we uitgebreide uitwisselingen over andere textiel technieken, de man is archeoloog, gespecialiseerd in textiel.
Zijn pak is geweldig mooi. Ook hebben ze leuke muziek instrumenten, gebaseerd op archeologische vondsten.
’s Avonds aten we bij hen in het Viking longhouse, ontzettend gezellig. Ze zijn pas 24 jaar, maar hebben  ideeën over de wereld die wij ook hebben.

2 juli, Haugesund
De wind was afgenomen en het werd tijd voor afscheid.
Het was maar 4 mijl moteren naar Haugesund.
Je vaart echt door de stad, maar toch is het rustig.
Er staan nog steeds veel pakhuis achtige gebouwen.

Er rijden bijna geen auto’s langs de kade zodat je rustig ligt. Het scheepvaart verkeer is ook gezellig. We konden de was doen en nog wat boodschappen. verder rustig alle mooie oude gebouwen bekeken, veel jugendstil is er ook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten