vrijdag 5 juni 2015

Terschelling

4 juni
Eindelijk mooi weer met oostenwind.
Om 8.15 zijn we al buiten de sluis. Het eerste stuk hebben we stroom tegen, maar vlak langs de oever maken we toch voldoende snelheid.
Op het Wierummerwad staat al genoeg water, zodat we meteen door kunnen varen onder Ameland langs. 
We hebben inmiddels het lichtweerzeil gehesen.
We willen naar de oostpunt van Terschelling waar een vriendin van mij bivakkeert in een hutje.
Het water is inmiddels al weer gezakt en we kunnen niet onder de zeehondenplaat langs door de Blauwe Slenk. Met het super mooie weer lijkt buitenom niet echt moeilijk.
Maar als we richting zee varen, hebben we zoveel stroom mee, dat we geen wind meer hebben. We zetten een motor bij om snelheid door het water te houden. Eenmaal verder naar buiten staat er opeens een zeewind uit het noordoosten.
De geul naar buiten is onduidelijk betond, we komen in tamelijk ondiep water met brekende golven.
Gelukkig is het Boschgat naar binnen toe nu bezeild. Hier blijkt nog erg weinig water te staan, midden in de geul maar 170 cm, we trekken beste golven. Het is springtij. 
Dat wisten we wel, gisteravond was er een prachtige volle maan.
Oversteken naar de Koffiebonenplaat aan de oostkant van Terschelling lukt helemaal niet, daar raken we de grond. Gelukkig kunnen we op tijd weer afdraaien naar de geul.
Er staat veel stroom tegen hier. We varen op de motoren een klein stukje naar binnen en gaan dan ten anker, wachten op de kentering.

We kunnen rustig thee drinken en eten. 
We zien een zeehond liggen.
 's Avonds komt het water op en varen we nog een stukje naar het westen. Op het wantij van Terschelling lopen we vast. Wel een mooie plek om vannacht te blijven denken we.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten