dinsdag 10 juni 2014

de Noordzee over

Zondag 8 juni
Om 8 uur bellen we de brugwachter om te vertrekken. Ze moet met de pont en fiets van het Centraal station komen, dus we zijn blij dat ze er 8.45 is.
Daarna rustig op de motor naar Ijmuiden. Het regent een beetje en er staat geen wind.
Maar tegen de tijd dat we bij IJmuiden zijn breekt de zon door en draait de wind naar NO !
Om ongeveer 12.30 varen we de sluis uit. 
Nog even wat facebook berichtjes sturen en dan zijn we buiten bereik.
We zijn blij met ons lichtweerzeil, we lopen steeds 4 knoop terwijl anderen drijven.

We varen tot middernacht in westelijke richting. Het is rustig op zee, wegens de pinksterdagen zijn er geen vissers!!! Wel worden we opgeroepen door een bewakingsschip. Die moet een stuk zee waar een windmolen gebouwd wordt, vrij houden van schepen. Hij heeft het druk met jachten die niet naar hun marifoon luisteren.
Bij de scheepvaart route gaat een gesleepte kraan voor ons langs.

maandag 9 juni
Middernacht zijn we op een kruispunt van de scheepvaartroute voot diepstekende schepen, daar is het een stuk drukker. Maar dankzij de AIS is elkaar ontwijken nooit een probleem.
We koersen vanaf dat punt naar het zuidwesten, op het “fietspad” van de scheepvaart route.
We zien boven Nederland enorm veel bliksemflitsen, maar bij ons blijft het rustig.
Om de beurt slapen lukt vrij goed, maar we komen toch wel wat slaap te kort, elke kans om even te gaan liggen pakken we aan.
In het donker varen we voor de wind met uitgeboomde fok en gereefd grootzeil, overdag gaat het lichtweerzeil er weer op.
's Middags draait de wind naar ZO en wordt het aan de wind. Ook beginnen zich nu vlakbij buien te vormen, met wolken die de weermannen op TV graag laten zien. 
We reefden al voordat er wind kwam. Een rolwolk is enorm, die brengt even wind en is in 5 minuten voorbij. Daarna is het windstil. 
We varen op de motor naar Ramsgate, want de stroom gaat ook weer tegen lopen en we hebben wel zin in een nachtje slapen. De haven zelf lijkt het ons druk en duur, dus we gaan voor anker bij de monding van de rivier de Stour, net even zuidelijker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten