maandag 30 juli 2012

Ierland


2012-07-28 Zaterdag
Wind NW 3, ideaal om naar Ierland over te steken. We vertrekken om 7.45 op de fok zeilend vanaf de mooring. Eenmaal buiten de baai zetten we er het  grootzeil bij.
We zien bij de kleinere eilanden voor de kust veel dieren, o.a. een Basking Shark, of te wel een Walvishaai, heel rustig heen en weer zwemmen. Ook zien we een paar keer dolfijnen en veel vogels.
Barra head is al vrij snel achter ons. Afscheid van de Hebriden en Schotland.
Er staan iets verder naar het zuiden onrustige golven en de wind neemt ook toe. Al snel zetten we steeds meer reven in het grootzeil. Als we ten westen van Tiree, rond de middag de koers naar het Zuidoosten verleggen, halen we het grootzeil helemaal weg en varen op een uitgeboomde fok pal voor de wind.
Aan het eind van de middag beginnen we de fok ook steeds meer op te rollen, we varen veel te hard, we willen niet in het donker aankomen. Het nadeel van voor de wind varen is n.l. dat je op lagerwal eindigt. De keuze van aanlandings plek passen we ook daaraan aan. Louch Foyle, daar kun je rond een kaap invaren en dan kom je onder hogerwal terecht.
Nu we verder in het jaar komen en ook verder naar het Zuiden, worden de nachten alweer akelig lang. Donker van 22 uur tot 4 uur.

2012-07-29 Zondag
Als we rond middernacht  de vuurtoren ten noorden van de noordpunt van Ierland zien, raken we opeens even de koers kwijt. Per ongeluk de automaat uitgedrukt en door de sterke tegenstroom lijken we op de plotter opeens een tegenkoers te varen. Gelukkig geeft de vuurtoren een goede oriĆ«ntatie en liggen we weldra weer op koers.
Helaas komen er steeds meer buien en als we het laatste stuk Louch Foyle in varen giet het van de regen. Meestal worden we niet nat van zeilen, hoogstens een spatje zeewater, maar regen… Gelukkig is het zoet water en droogt wel weer. We zien wel opeens een heel ander landschap: groene weilanden met heggen en bomen!
We komen om ongeveer 5 uur ’s ochtends aan in Greencastle.
Het ligt er vol met vissersboten en jachten, we liggen 6 dik. Eerst maar een ontbijt en dan slapen, want dat is er met de kust zo dichtbij niet van gekomen.
Om 9 uur zijn we wel weer wakker en na een tweede ontbijt en koffie verkennen we de omgeving.
Deze kant van Loch Foyle is Iers, de overkant Noord Ierland. We kunnen dus weer met euro’s betalen, wel zo voordelig nu de euro zo gedaald is in waarde ten opzichte van het pond.
’s Middags gaan de boten waar we naast liggen racen, in de regen. Dus we moeten nog even verhalen naar een vissersboot.
Omdat er steeds  veel buien zijn, is het museum de aangewezen plek om de rest van de middag door te brengen. We zien o.a. hoe boten van latjes bekleed met leer of stof gebouwd zijn.
Ook zien we hoe zo’n Basking Shark , die we gisteren zagen zwemmen, er uit ziet.

2012-07-30 Maandag
Het weer ziet er een stuk beter uit en we vertrekken naar Portrush. Er staat een zwakke westen wind en het is voor de wind Louch Foyle uit. Helaas valt de wind helemaal weg en motoren we 10 mijl naar het oosten om in Portrush te komen.
Onderweg zien we prachtige luchten met de laatste buien.

We komen opeens in weer een heel andere wereld. Was het gisteren vol met vissersboten, hier is het vol met badgasten. Het is echt een Engelse badplaats  inclusief kermis en overal hallen met speelautomaten. Er zijn hier ook douches en een wasserette, dat soort dingen blijven toch wel regelmatig nodig. Je kunt niet blijvend in verlaten oorden vertoeven.
Het weer is ook opeens heel zomers, dat geeft echt een vakantie gevoel.
Heel grappig is dat we  buren krijgen die we vorig jaar op Shetland en de Orkney’s ontmoet hadden. We hadden hun boot ook al in Stornoway gezien, maar hen niet getroffen.
Ronald kan meteen bijspringen als machinist, hun motor heeft problemen.

2 opmerkingen:

 1. Goh, knap gedaan, Ierland bereikt. Dat moet een goed gevoel geven. En dan al die ervaringen onderweg: een haai, regen, luchten.
  Die lattenbootjes met leer lijken op die van Tim Severin, van de Brendan Expedition. En eh ... het blijkt altijd handig om Ronald in de buurt te hebben. Voor als er wat stuk is.
  Groetjes, P&E

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi allebei,
  Mooi verhaal, Marijke en prachtige foto's. Het wordt steeds spannender.
  Ook als er niks stuk is lijkt het me handig.
  Groetjes en een goeie reis verder.
  v.l. Corien.

  BeantwoordenVerwijderen