zaterdag 23 juni 2012

wind tegen

2012-06-21 Donderdag
De wind is nu een stuk harder, Noordoost 4, dus dat wordt stevig trappen naar de Noordoost kant van het eiland. De stranden zien er nu, zonder zon, ook minder tropisch uit. Maar het doet ons nog wel meer aan de Waddeneilanden denken: fietsen tegen wind. Alleen dan wel 60 jaar terug of zo. Hier zijn nog allemaal kleine boerderijtjes en geen hordes toeristen.
We zien een wrak van een Duits oorlogsschip, dat is in 1919 hier gestrand, nadat het door de Engelsen in beslag genomen was.
De weg naar de vuurtoren is wat geƫrodeerd.
Je kunt  trouwens met hoog water helemaal niet bij de vuurtoren komen, dan staat hij op een eilandje.
Op de terugweg drinken we thee bij een heel aardige vrouw, ze had ons op de heen weg al uitgenodigd.


2012-06-22 Vrijdag
Wind en regen en de boot ligt niet echt ideaal. We liggen wel in een baai die rondom beschut is, maar wel aan lagerwal en er lopen  golven rond de pier waar we aan liggen.
Er liggen gelukkig nog wat dikke trossen  paraat op de kade, die gebruiken we als extra landvasten. Ook hebben we al onze fenders in gebruik.
Het hobbelt flink, de achterstevens komen regelmatig uit het water.
’s Middags neemt de wind wat af en durven we de boot wel weer alleen te laten. Het regent nog wel een beetje, of het is mist die horizontaal als regen tegen je aan waait, je wordt er in ieder geval wel nat van.
Toch maken we een mooie wandeling rond de baai, er zijn ontzettend veel vogels hier, de wulpen, scholeksters en nog vele andere vliegen voortdurend rond je hoofd.
We wandelen naar een grafkelder van 5000 jaar oud, ouder dan de piramides, uit het Neolithicum.
Naar binnen kruipen is niet voor mensen met claustrofobie of een stijf lichaam.
Het is  hoog van binnen, meer dan stahoogte,  met rondom 6 nissen. Er zijn skeletten van 10 volwassenen en 5 kinderen gevonden. Waarom ze hun doden toen zo begroeven op een uithoek van het eiland???
Er zijn trouwens veel oude grafheuvels die nog niet onderzocht zijn, het is hier al heel lang een heel aantrekkelijk woongebied  geweest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten