donderdag 25 augustus 2011

van Berwick naar Holy Island


24 aug. Langs de Tweed
De ochtend begon mistig en we deden eerst wat noodzakelijk werk zoals vuilnis weg brengen en water halen in de vissershaven. We hebben nog nooit zo’n ongezellige haven gezien, we zijn blij dat we voor anker liggen.
Daarna wandelden we langs de rivier de Tweed. Eerst onder de middeleeuwse brug door.
Daarna onder de spoorbrug van Stevenson. Overal staan borden met uitleg. De bouw van de spoorbrug was moeilijk, er moest in de rivier geheid worden voor genoeg steun voor de pijlers.
We kwamen uiteindelijk op een mooi bospad met beukenbomen. De stad is gelukkig zo klein dat je zo de stad uitloopt.
’s Middags twijfelden of we uit zouden varen of nog een nachtje blijven.
De havenmeester kwam echter langs met de mededeling dat de zalmvissers graag wilden vissen op de plek waar we lagen. De wind was oost 4 en we lagen al niet zo heel lekker meer met stroom tegen wind, dus na de thee meteen maar weg.
De rivier monding was geen pretje met stroom tegen wind, maar de motoren deden het gelukkig goed. We maakten op alleen de fok eerst een slag de kust uit naar het noord oosten. We dachten veel tijd te hebben voor 10 mijl naar Holy Island. We konden daar alleen met de kentering naar binnen volgens de pilot, en dat was ’s avonds om 7 uur.
Maar het ging wel erg langzaam met alleen de fok, toch maar een gereefd grootzeil erbij.
De wind draaide helaas naar zuid oost, weer eens pal tegen en zo werd het nog weer een eind kruisen. We kwamen ook nog een keer vast te zitten aan een bal van een kreeftenkorf, eerst met het  zwaard en toen dat opgehaald was met het roer. We moesten de zeilen strijken om los te komen.
Het was niet te ruig om onderweg eten te koken. Maar we hadden om 18.30 toch wel een beetje genoeg van het zeilen en 
motorden de laatste mijl vlak langs Holy Island, zeilend hadden we nog om een rots partij heen gemoeten. Precies om 7 uur voeren we over de bar, die helemaal geen bar bleek te zijn. De ingang was sowieso veel rustiger dan we verwachtten.
De ankerplaats is mooi en toen er ’s avonds een zonnetje verscheen was het uitzicht op veel huilende zeehonden prachtig.
De zonsondergang zag er wel dramatisch uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten