donderdag 21 juli 2011

Puffins en prehistorie


20 juli, Sumburoughhead
We hadden een heel onrustige nacht aan drijvende steiger, de wind stond er dwars op en de stootkussens piepten de hele nacht vreselijk. Ronald ging er af en toe uit met zeep, maar echt goed sliepen we niet. We werden uiteindelijk vrij laat wakker en moesten ons haasten om de bus naar de zuidpunt van het eiland te halen.
Het was een prachtige rit en we werden afgezet bij de prehistorische nederzetting daar.

Er zijn daar woningen van de steentijd, bronstijd, ijzertijd , Vikingen, middeleeuwen en 17e eeuw in verschillende lagen bovenop elkaar, zodanig afgegraven zodat je van alles wat kunt zien.
De oudste zijn allemaal rond met steeds meer bedstee achtige kamertjes. Vanaf de Vikingen zijn de huizen rechthoekig. Tegenwoordig wordt alles goed uitgelegd met een audiotour apparaatje.
Na heerlijke thee bij  het hotel, liepen we het kustpad naar de vuurtoren van Sumboroughhead.
Onderweg zagen we heel veel Puffins ( papagaaiduikers). We zagen ze geen visjes in hun bek dragen, het schijnt dat de voedsel voorziening nogal slecht is op het ogenblik, de jongen groeien veel langzamer dan vroeger.
De misthoorn was nog imposant, maar al een tijdje niet werkend, ze gaan die wel restaureren.
Ook zagen we een aantal Tall Ships aankomen zeilen.
Toen we weer bij de boot waren kwam de haven meester vragen of we naar een andere plaats wilden, hij had ruimte nodig voor een heel groot jacht. Dat vonden wij helemaal niet erg. Doordat we niet zwaar zijn en ook geen stroom nodig hebben konden we mooi aan de steiger van de Lerwick Boating Club liggen. Een heerlijk rustig plekje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten