maandag 20 juni 2011

Frederikshavn naar Risor

18 juni
De marina van Frederikshavn bleef niet zo rustig als we verwachten. ’s Avonds woei er opeens een harde  zuidoosten wind en de golven sloegen over de haven  muur.
De golven rolden ook met een bocht de haven in zodat we lekker lagen te hobbelen.

19 juni, Tortuga 1 jaar!
Gelukkig stond er ’s ochtend een mooi rustige wind uit het zuidwesten, en hadden we een goede weersvoorspelling om het Skagerak over te steken.
We vertrokken om een uur of 8 en zeilden eerst langs de Deense kust tot Skagen.
Op de plotter zagen we gigantisch veel tankers daar. Die bleken allemaal voor anker te liggen daar.
De wind was niet helemaal als voorspeld, hij viel helemaal weg en we moterden om de scheepvaart route om de noordpunt van Denemarken te passeren.
Daarna werd de wind al snel zuidoost en het lichtweerzeil moest erop om de gewenste koers naar het noordwesten, de kortste oversteek, te kunnen zeilen.
We deelden niet echt wachten in. Na het avondeten deed Ronald een poging tot slapen, maar met de nogal onregelmatige golven die er stonden, was er een hoop lawaai aan boord, dus slapen lukte niet .
Ook mij lukte het niet, al was de zon wel onder, het werd nauwelijks donker. De wind werd noordwest, dus nog tegen ook.

20 juni, we komen in Noorwegen
Om 4 uur ging de zon gelukkig al weer op. Ook was Noorwegen in zicht. Er stonden nu zo weinig golven dat de stuurautomaat goed aan de wind kon sturen, dat maakte de wachten een stuk makkelijker. Ook werd het stiller aan boord zodat het slapen wat beter ging. Het duurde nog tot 12 uur voor we er waren, waarbij we het laatste uur moterden, de stroom verzette ons sneller naar het zuidwesten dan we konden zeilen.
Het werd  warm en zonnig, en bij het binnenvaren van Risör, was een T shirtje warm genoeg.
Noorwegen is heel anders dan Denemarken. Hoge rotsen  en heel beschut water.

Het heet hier de Riviera van Noorwegen en met het zonnetje dat e hebben is het echt zo. Het water is hier ook nog helderder dan in Denemarken en er zwemmen heel veel visjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten