zaterdag 4 augustus 2012

de derde vuurtoren


2012-08-04 Zaterdag
Een zomerse dag !!!! We wandelen al vroeg naar de derde vuurtoren. Het eiland Rathlin is L vormig en op alle hoeken staan vuurtorens.
Deze wandeling vinden we de mooiste. We kunnen het grootste deel langs de kust lopen.
We zien een heel aantal speciale hazen, ze komen alleen hier voor, hebben een lichte huid en korte oren.
We zien ook heel veel zeehonden, die zijn heel tam dus goed te bekijken.
De vuurtoren staat op de hoek waar we morgen langs willen varen, hier staat erg veel stroom, een groot deel van het water dat de Ierse zee in of uit stroomt, perst hier door. Met dit mooie weer ziet het er wel rustig uit gelukkig.
De rest van middag zitten we in de zon, kijken naar zwemmers. Er wordt wel in wetsuits gezwommen, de jeugd houdt het uren vol in water van 13 graden. Ronald doet nog wat klusjes aan de boot.

vrijdag 3 augustus 2012

de tweede vuurtoren van Rathlin eiland


2012-08-03 Vrijdag
Vandaag naar de verste vuurtoren. Die is 7 km van de haven. We vinden het een mooie afwisselende wandeling. Onderweg zijn vooral de vele hagen van fuchsia’s opvallend. Die worden zelfs machinaal gesnoeid, dus blijkbaar groeien ze hier als onkruid.
Je kunt ook met de speciale Puffinbus naar de vuurtoren, dus ter plekke is er best wel druk. Er is een bemande post van de Engelse vogelbescherming. Er wordt uitleg gegeven over de vogels die je kunt zien.
Het speciale van deze vuurtoren is, dat je naar beneden moet.
De kliffen zijn te hoog voor een licht bovenop.
De kliffen zitten vol nesten van Drieteenmeeuwen, de jongen zijn al heel groot, alleen de kleur is nog wat donkerder als die van de ouders. De Puffins zijn al uitgevlogen, we zien er maar een paar zwemmen de rest zit al ver op zee.

donderdag 2 augustus 2012

langs deGiants Causway naar Rathlin Island


2012-08-02 Woensdag
We staan om 5 uur op en vertrekken om 6.30. Zo hebben we het tij mee en de wind is gelukkig ook nog wel goed.
Met een snelheid van 10 knopen zeilen we langs de prachtige kliffen van de Giants Causeway.
De Causeway zien we niet echt goed, maar de kliffen zijn prachtig.
Om 9 uur zijn we bij Rathlin eiland. Dat ligt aan de ingang van de Ierse zee. Er is een mooie haven.
We maken ’s middags meteen een wandeling naar de vuurtoren die het dichtsbij is. Hier heeft Marconi de eerste draadloze verbinding gemaakt over de Atlantische Oceaan.
De kliffen zijn spectaculair.
We lopen daarna ook nog naar een gebouwtje waar de kustwacht vroeger zetelde. Vooral om smokkelaars in de gaten te houden. Tot onze verrassing troffen we hier mensen en het waren ook nog Nederlanders! Er komen  vrij veel toeristen naar dit eiland, maar op dit punt, ver van de gebruikelijke paden hadden we geen mensen verwacht.

woensdag 1 augustus 2012

te veel wind


2012-08-01 Woensdag
’s Nachts veel wind en regen, maar wel warm. Voor het eerst hebben we de kachel niet aan ’s ochtends, het is 16 graden.
De wind is niet gunstig om te vertrekken en het tij ook niet. In afwachting van verbetering wandelen we eerst maar eens naar de Lidl.
Supermarkten zijn tegenwoordig altijd aan de rand van de plaatsen, dus dat is een eind lopen en terug ook nog met tassen vol boodschappen.
’s Middags lopen we naar de Noordkaap in de hoop dat de zee er wat rustiger uit ziet, maar nee, overal witte koppen. We overleggen eens met de havenmeester en onze buren, morgen is het waarschijnlijk een stuk rustiger.
Dan nog maar een wandeling. We ontdekken een informatiecentrum met o.a. vissen.
Er zijn ook fossiele ammonieten in de rotsen daar voor de kust.
Toen begon het weer echt te regenen en hebben we ons net als alle andere toeristen in de vele winkels met souvenirs begeven. Zowaar wel een paar leuke dingetjes gevonden.
’s Avonds neemt de wind toch nog af, maar dat is te laat. We maken nog maar een wandelingetje over de kliffen met zonsondergang.

dinsdag 31 juli 2012

Portrush


2012-07-31 Dinsdag
Er is hier een interessante boot binnen gekomen: Polar Bound. Die is op weg naar Groenland en dan via de Noordwestelijke doorvaart naar Alaska. De eigenaar is een bekende zeiler/zeeman David Scott Cowper. Als je even googlet kom je via Wikipedia wel op alles wat hij al gedaan heeft. Dit is een motorboot speciaal gebouw voor deze expeditie.
Vanochtend heeft hij brandstof getankt, een hele tankauto stond uren op de kade. Volgens de laatste meterstand die we gezien hebben, heeft hij meer dan 2700 liter diesel getankt!!!
Toch gaat ook daar niet alles zoals moet. Toen ze hoorden dat Ronald scheepswerktuigkundige is, werd hij daar ook te hulp geroepen, de motor laadt de accu’s met te veel spanning.  Niet iets waar Ronald meteen een oplossing voor heeft.
We wandelen veel terwijl ondertussen de was gedaan wordt in de Launderette.
De noordkaap ’s ochtends en ’s middags langs beide stranden.
Om op het oostelijke strand te komen moeten we om een internationaal golfveld heen. We begrijpen nu dat golven sport is, het is wel 3 km lopen voor we bij het eind van het golfveld zijn.
Terug via het strand loopt een stuk leuker dan heen langs de autoweg.
’s Avonds gaat het regenen en waaien. Nu maar hopen dat het morgen weer voorbij is.

maandag 30 juli 2012

Ierland


2012-07-28 Zaterdag
Wind NW 3, ideaal om naar Ierland over te steken. We vertrekken om 7.45 op de fok zeilend vanaf de mooring. Eenmaal buiten de baai zetten we er het  grootzeil bij.
We zien bij de kleinere eilanden voor de kust veel dieren, o.a. een Basking Shark, of te wel een Walvishaai, heel rustig heen en weer zwemmen. Ook zien we een paar keer dolfijnen en veel vogels.
Barra head is al vrij snel achter ons. Afscheid van de Hebriden en Schotland.
Er staan iets verder naar het zuiden onrustige golven en de wind neemt ook toe. Al snel zetten we steeds meer reven in het grootzeil. Als we ten westen van Tiree, rond de middag de koers naar het Zuidoosten verleggen, halen we het grootzeil helemaal weg en varen op een uitgeboomde fok pal voor de wind.
Aan het eind van de middag beginnen we de fok ook steeds meer op te rollen, we varen veel te hard, we willen niet in het donker aankomen. Het nadeel van voor de wind varen is n.l. dat je op lagerwal eindigt. De keuze van aanlandings plek passen we ook daaraan aan. Louch Foyle, daar kun je rond een kaap invaren en dan kom je onder hogerwal terecht.
Nu we verder in het jaar komen en ook verder naar het Zuiden, worden de nachten alweer akelig lang. Donker van 22 uur tot 4 uur.

2012-07-29 Zondag
Als we rond middernacht  de vuurtoren ten noorden van de noordpunt van Ierland zien, raken we opeens even de koers kwijt. Per ongeluk de automaat uitgedrukt en door de sterke tegenstroom lijken we op de plotter opeens een tegenkoers te varen. Gelukkig geeft de vuurtoren een goede oriĆ«ntatie en liggen we weldra weer op koers.
Helaas komen er steeds meer buien en als we het laatste stuk Louch Foyle in varen giet het van de regen. Meestal worden we niet nat van zeilen, hoogstens een spatje zeewater, maar regen… Gelukkig is het zoet water en droogt wel weer. We zien wel opeens een heel ander landschap: groene weilanden met heggen en bomen!
We komen om ongeveer 5 uur ’s ochtends aan in Greencastle.
Het ligt er vol met vissersboten en jachten, we liggen 6 dik. Eerst maar een ontbijt en dan slapen, want dat is er met de kust zo dichtbij niet van gekomen.
Om 9 uur zijn we wel weer wakker en na een tweede ontbijt en koffie verkennen we de omgeving.
Deze kant van Loch Foyle is Iers, de overkant Noord Ierland. We kunnen dus weer met euro’s betalen, wel zo voordelig nu de euro zo gedaald is in waarde ten opzichte van het pond.
’s Middags gaan de boten waar we naast liggen racen, in de regen. Dus we moeten nog even verhalen naar een vissersboot.
Omdat er steeds  veel buien zijn, is het museum de aangewezen plek om de rest van de middag door te brengen. We zien o.a. hoe boten van latjes bekleed met leer of stof gebouwd zijn.
Ook zien we hoe zo’n Basking Shark , die we gisteren zagen zwemmen, er uit ziet.

2012-07-30 Maandag
Het weer ziet er een stuk beter uit en we vertrekken naar Portrush. Er staat een zwakke westen wind en het is voor de wind Louch Foyle uit. Helaas valt de wind helemaal weg en motoren we 10 mijl naar het oosten om in Portrush te komen.
Onderweg zien we prachtige luchten met de laatste buien.

We komen opeens in weer een heel andere wereld. Was het gisteren vol met vissersboten, hier is het vol met badgasten. Het is echt een Engelse badplaats  inclusief kermis en overal hallen met speelautomaten. Er zijn hier ook douches en een wasserette, dat soort dingen blijven toch wel regelmatig nodig. Je kunt niet blijvend in verlaten oorden vertoeven.
Het weer is ook opeens heel zomers, dat geeft echt een vakantie gevoel.
Heel grappig is dat we  buren krijgen die we vorig jaar op Shetland en de Orkney’s ontmoet hadden. We hadden hun boot ook al in Stornoway gezien, maar hen niet getroffen.
Ronald kan meteen bijspringen als machinist, hun motor heeft problemen.