zondag 28 juli 2019

weer onderweg naar Ile Chausey

 Donderdag 25 juli
's Ochtends gaan we met Sylvia naar Dinard, een stad met mooie stranden en veel aparte gebouwen.

's Middags lopen we naar de boot van Remy en Sylvia, want Ronald wil nog graag de scharnieren van het voorluik repareren.
Het is een warme wandeling en op de boot is het helemaal niet te harden, maar de reparatie lukt. Daarna lopen we terug. Het is de bedoeling weer te zwemmen, maar we zijn te moe. Wel gaan we met de auto met Sylvia naar een boerderij waar ze altijd melkt koopt om yoghurt te maken.
Het is een prachtig oud gebouw. De melkmethode en stallen zijn ook nog oud, daar zouden de Nederlandse koeien niet naar terug willen.
Na nog een gezellige maaltijd is het tijd om afscheid te nemen. Hopelijk zien we elkaar weer.

Vrijdag 26 juli
's Nachts regen! En ook 's ochtends nog wat gespetter.
Een mooring is meestal makkelijk met vertrek, maar door de stroom zijn we er een paar keer er om heen gedraaid. Er moet een mes aan te pas komen om los te komen.
Om 8 uur varen we met stroom mee naar de sluis. De lichten staan op groen. Voor de zekerheid roep ik toch nog even de sluiswachter op. Als we snel zijn mogen we mee.
Zo gaan we om 9 uur al door de brug.
Buiten staat het laatst van de eb mee.
Eenmaal op zee krijgen we de vloed die naar NO loopt.
Er staat een heel zwakke Z wind, die helpt niet veel, maar het gaat vlot naar Ile Chausey.
Op de kaart lijkt het een groot eiland, maar hier heeft de zeespiegel rijzing al lang geleden toegeslagen. Met hoogwater blijven er maar een paar kleine eilandjes over.
Als we aankomen staat er nog een stevige vloed stroom. De wind is inmiddels naar N gedraaid.
Je moet hier tussen twee meerboeien vastmaken.
Ik wil wel met de neus in de wind.

Na het vastmaken van de voorste meerboei, moeten we de achterkant naar de achterboei zien te krijgen, dat valt niet mee. De boot komt dwars op de stroom en dreigt steeds een naastliggende boot te raken. Met de motor kunnen we vrij blijven.
We takelen met een van de grote schootlieren. Later ook nog met de andere zodat we achter een spruitstuk krijgen.
Na 3 kwartier ligt de boot zoals het moet. We zijn behoorlijk warm ondanks het koele weer. Nu eerst maar eens de omgeving op ons in alten werken. Het is veel drukker dan ik verwacht had.

Er varen in ieder geval mooie bootjes rond

Geen opmerkingen:

Een reactie posten