zondag 4 juni 2017

Wick

Zaterdag 3 juni
Omdat de weersvoorspelling prima is vertrekken we om 9 uur uit Stonehaven, met het plan om in 1 ruk door te varen naar Wick, een tocht van 100 mijl.
Eenmaal buiten de haven blijkt de wind tegen ipv mee.
We kruisen met 1 motor erbij zodat de slagen wel goed zijn, maar met weinig wind en ook nog wat stroom tegen, schiet het niet echt op. Pas om 12 uur zijn we bij Aberdeen, 10 mijl van Stonehaven.
Het is ook nog mistig geworden.
Aberdeen willen we absoluut niet in, dus maar door. De wind ruimt gelukkig iets naar oost, zodat het bezeild is. Maar de wind is zo zwak dat we de meeste tijd een motor erbij houden.
Er moet dus regelmatig benzine bijgevuld worden.
Om 17 uur zijn we bij Peterhead. Er varen veel suppliers in en uit.
Op zich is hier wel een prima jachthaven, maar met de voorspelling van slecht weer voor de komende week, willen we hier toch geen week vastzitten, zo gezellig is de haven nu ook weer niet. Dan liever een week vast in Wick.
Gelukkig steekt de ZO wind eindelijk op en komen we rond de kaap. Het gaat wel langzaam, want door de trage vorderingen 's ochtends, hebben we hier nu flink wat tij tegen staan. Meer dan volgens de Reeds en de plotter.
Tot Fraserburgh gaat het lekker op het lichtweerzeil.
Dan ruimt de wind en komt te scherp in. Als we net de fok uitrollen draait de wind zelfs 180 graden en is weer tegen. Dus maar weer een motor aan.
Het slaapt wonderlijk goed met het geronk van een motor. Het is een heel vlakke zee, dat maakt het rustig. Het is ook een prachtige nacht met een heldere maan en het wordt op deze breedte ook niet echt donker.

Zondag 4 juni
In de loop van de nacht kunnen we wel weer een stuk zeilen, maar nu worden we opgeroepen door een guard schip, we moeten een omweg maken om een windpark in aanbouw. Gelukkig maar een mijl.

Om 11. 30 komen we aan in Wick.
Deze haven is heel beschut en de omgeving is heel leuk om een tijdje door te brengen. Het is onze favoriete haven. De havenmeester kent ons nog, hij staat al klaar om de landvasten aan te pakken. deze keer liggen we in een box, er zijn maar 3 bezoekende jachten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten