maandag 19 juni 2017

Unst

Zaterdag 17 juni
Harde wind en regen.
We halen om 8 uur de auto die we voor 2 dagen gehuurd hebben.
We rijden naar de noordkant van het eiland. Het is maar 18 km lang, dus we maken niet veel kilometers. Maar er is maar een paar km 2 baans weg, de rest is 1 baan met passing places.

Direct na de eerste heuvel stoppen we al, want er staat een vikingschip langs de kant van de weg en ook een viking huis.
Het schip blijkt in Zweden gebouwd te zijn, met het doel naar Amerika te zeilen. De reis hebben ze echter in Shetland opgegeven. Het schip is hier gebleven.
Daarna rijden we helemaal naar de noordpunt van het eiland, het meest noordelijke puntje van het Verenigd Koninkrijk.
Hier is een baai met een prachtig strandje en er mondt een riviertje uit. We zien helaas geen otter sporen.
Om 11 uur gaat de Unst Boat Haven open. Dit is een grote hal met allemaal Shetland boten, we bekijken alles nauwkeurig. Zo drogen we ook weer wat op, want ondanks regenpakken zijn we toch wel vochtig geworden bij uitstapjes uit de auto.
De tearoom is lekker warm en heeft goede wifi. Ik durf de laptop niet te gebruiken omdat het nogal druk is.
We gaan ook nog naar het Heritage centrum. Vooral de informatie over de geologie is interssant. De westhelft van het eiland is eigenlijk een stukje Amerika, de oosthelft een stuk oceaanbodem wat omhoog gekomen is. Later is de Atlantic tussen het eiland en Amerika ontstaan. Helaas krijgen we het internet daar niet aan de praat, zodat we geen weerbericht kunnen downloaden en de blog niet kunnen uploaden.
4G is even verder in de middle of nowhere wel aanwezig, geeft toch nog een beetje contact met het thuisfront.
Vervolgens rijden we naar de NW kant van het eiland, we hopen Mucka Flugga te zien, het aller noordelijkste puntje.
Je moet het laatste stuk lopen.
Het is een prachtig pad over de moor, het laatste stuk helemaal op flonders. Het is wel vermoeiend tegen de harde wind in en het blijkt ook steeds te stijgen. Het is inmiddels gestopt met regenen, maar het wordt steeds mistiger.
Helaas zien we bijna niks als we bij de kliffen komen. Ze zijn vreselijk hoog en er staat een stormachtige wind, dus we blijven niet lang. Terug loopt het een stuk makkelijker.
Er zitten veel vogels op de moor. De skua's zijn heel tam, die zitten langs het pad.
We drinken nog even thee bij de winkel/tearoom/garage/autoverhuur in de hoop dat daar wifi is, maar daar kun je alleen de vaste computer gebruiken.
Als we bij de boot komen blijken de Fransen, die we steeds tegenkomen , ook in de haven te liggen.

Er staat inmiddels wk 6 en zij liggen een stuk onrustiger dan wij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten