maandag 19 juni 2017

Unst 2

Zondag 18 juni
We hebben nog een dag de auto. Nu gaan we naar de zuidkant van het eiland.Hier is meer historie te vinden.
Eerst een baai met een oud kerkje. We moeten 4 hekken openen voor we er zijn.
Er lopen overal schapen op de weg en ook een Shetland pony, die zijn echt klein. Er is een enorme parkeerplaats bij het kerkje, want het kerkhof wordt nog steeds gebruikt. Zoals overal hier in het noorden, liggen de kerkhoven aan zee.
Daarna naar de ferry terminal. We verwachtten daar wel wat levendigheid en vooral Wifi, maar er staat alleen een nieuw gebouwtje met wachtkamer en mooie toiletten, dat is altijd fijn.
Daarna naar een strand met prehistorische huisjes. Helaas verdwijnen deze langzamerhand in zee. Het is wel een mooie plek aan het strand aan de monding van een riviertje. De steentijdmensen wisten wel wat ze nodig hadden.
Een kasteel uit de 16e eeuw staat ook in die buurt. Helaas gebouwd met bloed, zweet en tranen van de lokale bevolking.
Het uitzicht vanuit het kasteel is geweldig. Het is ook mooi dat er een kastje met zaklampen bij de ingang is, want de kelders zijn erg donker.
Het is inmiddels mooi aan het opklaren, we gaan weer naar de noordkant van het eiland. Het is maar 18 km, we zijn er in een half uur.
De wandeling naar de kliffen gaat nu een stuk sneller en de moeite wordt beloond, het is het mooiste uitzicht dat we ooit gezien hebben.
Je ziet Muckle Flugga nu heel goed liggen.
De kliffen zitten vol met Jan van Genten.
Op de terugweg naar de boot hopen we nog even te internetten bij de tearoom. Maar dit is Unst, het internet doet het vandaag niet :(
Daarna nog even naar de winkel, bier halen met de auto. Daar komen we al heel wat bekenden tegen! Nadat we alles weer aan boord gebracht hebben, brengen we de auto terug.

Eenmaal bij de boot blijken mensen van een jacht dat ten anker ligt, naar de wal geroeid. Ze hebben nu het probleem dat wij voorkomen hebben door op de helling te liggen. Hoe komen ze terug tegen de harde wind? Uiteindelijk roeit de man een heel eind tegen de wind en de vrouw loopt die kant op. Ruim een half uur later zien we dat ze het gehaald hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten