zaterdag 10 juni 2017

Orkneys

Donderdag 8 juni
Na regen komt zonneschijn. We passen ons aan aan de windvoorspelling en het tij. We vertrekken om 4 uur uit Wick.
De wind is eerst NW 2, mooi om de haven uit te varen, de uitgang ligt op het oosten.
We hebben stroom mee tot de Pentland Firth. Helaas is de wind erg zacht en laten we 1 motor draaien, we moet het tij wel halen. Het is zo vroeg erg koud. Maar gelukkig komt de zon door en wordt het in de loop van de dag steeds warmer.
We zijn met de kentering , om ongeveer 7 uur dwars van de Pentland Firth. We hebben het nog nooit zo rustig daar gezien.
Daarna stroom tegen en bijna geen wind. Dat wordt nog een paar uur motorzeilen.
Gelukkig steekt om 12 uur, als we bij Copinsay zijn, oosten wind op.
Nu is het verder mooi zeilen.
Af en toe proberen we het lichtweerzeil, maar daarmee komen we niet hoog genoeg. Heel wat keertjes rollen we het uit en weer in.
Al snel komt de vuurtoren te zuiden van Stronsay in zicht en 
daarna op Stronsay het huis van Robin en Jennifer. Hij ziet ons ook zeilen met de verrekijker.
Daarna is het nog een heel eind langs de kust van Stronsay
Ook moeten we nog om Papa Stronsay heen voordat we in Whitehill, de haven, aankomen.
We varen vrij dicht langs de kant. Opeens vast in een kreeftenkorf. Doordat het bijna laagwater is, drijft de lijn waarmee hij vast zit horizontaal.
Het lukt het grootzeil voor de wind te strijken en daarna de motoren achteruit. Met de pikhaak krijgt Ronald de lijn voor het roer weg.
Een paar minuten later weer vast !!!! Nu zit het touw zelfs klem. Gelukkig lukt het ook deze keer weer los te komen zonder mes.
Als we bijna bij de haven zijn komt een motorboot ons tegemoet varen. Het zijn Robin en Jennifer met de eigenaar van de boot! Om 16 uur liggen we afgemeerd in Whitehall.
Het wordt meteen gezellig als we vastliggen aan de kade. Alleen missen we de zwarte zeekoetjes, er nestelen nu spreeuwen in de kade muur. De zeekoetjes zitten wat verderop.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten