dinsdag 27 juni 2017

niet naar Faeröer

Maandag 26 juni dinsdag 27 juni
Het weer is prima. We maken nog even een mooie wandeling naar het eind van Baltasound, daar is een winkel met bakkerij. Hier verkopen ze wel lekker brood. Ook is er een postkantoor, waarschijnlijk het noordelijkste van de UK. We posten een kaartje met shetland pony's aan onze kleindochter.
Ik kook om 11 uur warm eten. Ronald heeft helaas niet zo'n trek, heeft nu al vertrekstress.
Om 12 uur maken we los van de mooring. De wind is noord 3.
De noordelijke uitgang van Baltasound laat wel erg veel brekers zien, we varen een mijl zuidwaarts naar de andere uitgang.
Daarna een slag naar het noordoosten. We moeten om een uitgebreid gebied met overfalls heen. Het is hier een soort Portland Bill.
Als we na een flinke slag oostwaarts overstaggaan, blijkt dat we nog niet hoog genoeg uitkomen. Omdat we met de automaat sturen, kunnen we niet super hoog aan de wind varen. Ook staat de stroom nog tegen.
Uiteindelijk moeten we nog een slag maken om vrij te varen van Muckle Fugga.
We komen daar wel vrij dicht bij de kust en daar staat een tweede race met are golven, allemaal punten komen omhoog. We hebben nu wel stroom mee en schieten met 7 knoop langs de noordelijkste punt van het UK. Het is inmiddels wel 18 uur. Door de onregelmatige golven voel ik me een beetje zeeziek. Daar heb ik normaal nooit last van, maar dit is wel tamelijk extreem.
We hopen daarna koers 290 te maken naar de Faeroer. Maar de wind blijkt meer NW dan N.
We kunnen maar 270 maken. Zo komen we in een gebied met veel vissersschepen.
We gaan nog maar eens overstag. De koers is weer tamelijk bedroevend , naar NO. Dus na een uur maar weer overstag. Het is inmiddels middernacht, maar niet donker.
Om 2 uur valt de wind helemaal weg. We starten een motor. Er staan nog steeds hoge golven en deining, we kunnen maar 3 knoop varen. We hopen dat de voorspelde oostenwind spoedig zal opsteken.
Om 6 uur is dat nog steeds niet het geval.
Het weer is ook lang niet zo zonnig als voorspeld, het motregent zelfs af en toe.Allebei hebben we al gedacht, zullen we maar afsturen richting W Shetland, dat is nog steeds te zien. Om 6 uur gooien we het roer om.
Er staat nog steeds geen wind en het is nog 40 mijl varen op de motor naar een plak waar we kunnen liggen aan deze ruige westkust. Dat duurt dus tot ongeveer 16 uur.
De kust is wel prachtig.

De rotsjes zijn hier van een ander kaliber als aan de oostkust. De granieten Ronashill toornt met 500m boven alles uit. De zwarte lava rotsen vormen steile kliffen.

We gaan een prachtige inham in waar een enorme mooring ligt. Het internet hier op Mainland is een stuk beter dan op de NO eilanden, dit is meer de randstad, al is het nog wel heel rustig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten