vrijdag 15 augustus 2014

te vroeg bij Portland Bill

Donderdag 14 augustus
We vertrekken om ongeveer 7 uur van de ankerplaats bij Salcombe. Het is nog een uur voor hoogwater en de stroom staat tegen, maar dat hindert niet op de motor. Het is nogal zwaar bewolkt en er is nu geen badgast te bekennen.
Buiten staan vrij grote golven terwijl stroom en wind dezelfde kant opstaan.
We varen maar met 4,9 knoop, maar doordat de stroom buiten meestaat maken we 8,2 knoop over de grond.
Het is pal voor de wind naar Portland Bill, niet ideaal. We varen met uitgeboomde fok en grootzeil met 3 reven. Later neemt de wind af en zetten we zelfs even het lichtweerzeil. Maar doordat de wind steeds wisselt blijven we bezig met gijpen. Dat gaat best wel eng ondanks de reven in het grootzeil, Ronald kan het maar net genoeg afremmen.

Ook zijn er buien, gelukkig alleen met regen en niet veel wind.
We krijgen al snel Portland Bill inzicht. De stroom gaat nu wel tegen staan en doordat het springtij is, is die heel sterk.
Deze keer gaan we niet vlak langs de kliffen maar 3 mijl naar buiten.

Toch komen we nog in brekende golven. De wind is kracht 5 en tegen een stroom van 4 knoop geeft dat een zeer onrustige zee. Gelukkig maken we een snelheid van 7-9 knopen door het water en maakten we over de grond nog een voortgang van 2 knoop. We sturen met de hand.
Een Nederlands jacht dat we op de AIS zagen zat dichterbij de kust middenin de race en kwam geen meter meer vooruit, die werd uiteindelijk door de reddingsboot eruit gehaald.
Wij komen op eigen kracht voorbij de race en daarna aan de wind naar Weymouth Bay.

Daar gaan we ten anker, te moe om af te meren in de marina. Heerlijk rustig met visdiefjes rond de boot en zicht op een zeilwedstrijd van kleine bootjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten