donderdag 4 augustus 2011

naar de Orkeney's

1 aug, wit water
We komen nu in een gebied waar weer echt getij staat en we moeten vooral op de Orkney’s daar rekening mee houden, het kan er wel 4 knoop stromen.
Om niet met dikke stroom daar aan te komen, moesten we Fair Isle verlaten toen daar nog wel stroom stond.
De wind was zuidoost 5, wat niet vaak voorkomt, maar wel heel gunstig was, n.l. halve wind naar de Orkneys, die ten zuidwesten van Fair Isle liggen.
We hadden eigenlijk iets minder wind willen hebben, maar de voorspelling voor de komende dagen was slechter, en ook onze ponden waren op en er was geen pin automaat op Fair Isle, ook allerlei levensmiddelen raakten op, dus we vertrokken. Het begon er ook nogal druk te worden, er waren wel 8 jachten op het laatst en er kwam ook nog een passagiersschip aan.
Er waren wat meer brekende golven door wind tegen stroom dan we gedacht hadden. Zeker het eerste uur zaten we in grote brekers. Pas toen we meer dan 2 mijl ten zuiden van het eiland waren, werd het water rustiger.
Toen ging het echt hard, ondanks 3 reven in het grootzeil en een fok die flink opgerold was, liepen we steeds ruim 9 knoop.
’s Middags werd het nog rustiger, ook de wind nam af, de reven konden uit het zeil en zo bleef onze snelheid mooi.
Het duurde heel lang voor we de Orkneys zagen, Ze zijn nogal laag en het was ook nevelig. Pas op 3 mijl van de kust zagen we vaag wat verschijnen. Het lijkt wel een beetje op Denemarken, glooiende velden.
We legden aan bij het dorpje Whitehall op het eiland Stromsay. Een heel rustig vissershaventje, we zijn het enige jacht. Het getij is inderdaad groot, we blijven de landvasten verlengen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten