zondag 10 juli 2011

Norheimsund naar Bergen

9 juli, een wisselvallige dag
Na een nacht met veel regen werd het ’s ochtends al snel droog en zonnig en warm. Toen we van Norheimsund op de motor wegvoeren kon Ronald in een zwembroekje het dek drogen.
We hadden veel geluk want de wind en de stroom stonden mee. Omdat er nogal donkere wolken rondom hingen, durfden we niet gelijk het lichtweer zeil te hijsen. We begonnen voorzichtig met de fok, daarna het grootzeil erbij. Toen de wind te weinig bleek toch maar het lichtweer zeil, later was er een tijdje geen wind, motor maar weer aan, later toch weer de fok en grootzeil. Onze kleding ging ook voortdurend aan en uit.
Toen het weer heel donker werd en begon te gieten grootzeil maar naar beneden, we hadden inmiddels de zeilpakken aan.
We voeren de Hardangerfjord  een stuk uit.  Om naar Bergen te kunnen varen  kun je kiezen uit diverse dwars verbindingen. We besluiten de dichtstbijzijnde maar te nemen, de bruggen zijn overal wel hoog genoeg.
De afstand is te groot om in 1 dag te varen, het is ongelooflijk hoe langzaam je opschiet in het enorme landschap. Aan het eind van de middag vonden we gelukkig een prachtig beschut baaitje.
Het uitzicht vanuit de kajuit is prachtig. Het regent inmiddels gestaag, dus het is fijn dat je van uit de droge zitplaats toch van de mooie omgeving kunt genieten.

10 juli, ruime wind naar Bergen
Er was zuidenwind voorspeld en toen we om 5 uur wakker werden stond er inderdaad een mooie bries uit het zuiden. Meteen opgestaan en na het ontbijt vertrokken.
We begonnen met de prachtige smalle Lokksund die de Hardangerfjord dwars verbindt met de brede Bjørnafjord die ten noorden daarvan ligt.
Op een kleine windstilte na was alles prachtig bezeild en we stoven het laatste stuk naar het noorden door weer wat smallere fjorden met wel 8 knoop vooruit. We hadden ook stroom mee.
De bergen hier zijn lager dan bij de Hardangerfjord, alleen de spitse toppen bij Bergen steken er bovenuit.
Boven die hoge bergen hangen steeds donkere wolken terwijl beneden lekker in de zon voeren.
Het binnenvaren was imposant tussen allemaal zeeslepers en cruiseschepen.
We vonden een plekje aan de kade omdat we mooi vroeg aankwamen. Weliswaar langs een bouwplaats, maar die is rustig op zondag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten