vrijdag 15 juli 2011

naar Shetland

13 juli, natte matrassen
Het weerbericht voorspelde noorden wind langs de Noorse kust, dan een hoge druk gebiedje en dan zuiden wind tot Shetland.
We vertrokken om 6 uur, het was tussen de eilanden nog bladstil, maar er kwam van buiten wel wat deining binnen rollen.
Eenmaal buiten de eilanden ging het prima, we zeilden al spoedig met 8 knoop in de goede richting met fok en grootzeil met 1 rif.
Het ging wel steeds wilder, af en toe flinke klappen water onder het brugdek en de kuip. We legden touwen op de afwateringsgaten van de kuip, want er komt veel water door omhoog spuiten.
Toen het ons te wild ging zetten een tweede rif, ook de fok rolden we een paar slagen op. We probeerden ook om de beurt at te slapen. Ik merkte toen dat via de schoorsteen, die we wel afgedekt hadden met een lapje, water naar binnen kwam in de BB hondekooi, dus het matras werd tamelijk vochtig.
Minder leuk was ook dat de lijn van het tweede rif brak.
Later zag ik ook nog dat een matras op het middendek heel nat was. De gaten waar de kabels van de marifoon en de mastverlichting doorgaan, lekken toch weer, ondanks de nieuwe afdichtingen die we van de winter gemaakt hebben. Niet helemaal raar, want de boot lijkt met deze snelheid en golven af en toe wel een U- boot
Gelukkig nam aan het eind van de middag de wind af en kon ik in ieder geval een instant maaltijd warm maken. Helemaal lekker voelde mijn maag niet.
Ik kon gelukkig af en toe wel een beetje slapen, Ronald slaapt slecht tijdens het zeilen.

14 juli, aankomst op Shetland
Het werd rond middernacht bladstil, het hoge druk gebiedje. Om niet eindeloos te dobberen startten we een motor.
Het werd pas om middernacht donker, maar het werd veel later licht dan meer naar het oosten, we naderen het westelijk halfrond!
Om 4 uur ging de maan prachtig rood onder.
Toen de zon op kwam werd het prachtig weer, ik stroopte meteen maar de hoes van het matras en spoelde de hoes met zoetwater. Opgehangen als een windsok, droogde de hoes mooi.
Pas om 11 uur, na 10 uur moteren kwamen de eerste rimpelingen op het water.
De wind nam vrij snel toe tot een prachtige bries uit het zuid oosten en aan het begin van de middag kwamen de Shetland eilanden in zicht.
Als eerste de hoge top van Noss.
Het was heel leuk na zoveel jaren hier weer te zeilen, we hebben alle twee nu pas het gevoel dat we echt op de plek komen waar we heen willen. Ook de veel vogels zoals stormmeeuwen, 3 teen meeuwen, jan van Genten, zeekoeten en  alken maken het leuk, Ronald zag zelfs de vin van een orka!
De haven van Lerwick is nog vrijwel hetzelfde en de sfeer is nog even gezellig.

1 opmerking:

  1. Hoi Ronald en Marijke
    Door Jannie getipt geniet ik nu lekker mee van jullie zeiltocht.
    we gaan zelf binnenkort naar de Hebriden dus komen we zo mooi in de stemming.
    Behouden vaart en veel pezier:Hanjo en carla

    BeantwoordenVerwijderen